Helyi közélet

2014.02.11. 11:18

Határon átnyúló együttműködés

Géberjén - Műhelytáborban fogadták vendégeiket a Gabrien Néptánc és Hagyományőrző Egyesület tagjai.

Géberjén - Műhelytáborban fogadták vendégeiket a Gabrien Néptánc és Hagyományőrző Egyesület tagjai. A Gabrien Néptánc és Hagyományőrző Egyesület tagjai három napos műhelytábort rendeztek a határon átnyúló együttműködés jegyében.

– Örültünk ennek az alkalomnak, a Gondviselés Segélyszervezettel közösen szerveztük meg az összetartást – említette Máténé Vincze Andrea, a Gabrien Néptánc és Hagyományőrző Egyesület elnöke. – A pályázaton elnyert pénzösszegből segítettük a géberjéni szüreti felvonulást és a Téli VIII. Falusi Fesztivált is. A műhelytábor immár a harmadik közös programunk a községben. Az érintett egyesületek a partnerszervezeteikkel (Géberjén önkormányzata, „Jót s Jól” a Szatmári Kistérségben Egyesület, a Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület, illetve a helyi nyugdíjas klub) egyeztettek. Összegeztük az eddigi tapasztalatokat, ismertettük a közeljövő feladatait és részleteztük a további kapcsolatépítési lehetőségeket. Idestova tíz éve létesített testvértelepülési kapcsolatot Géberjén Homoródalmással, amit hasznosnak tartunk.

Fülöp Júlia, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egyesület (ODFIE) elnöke is fontosnak véli a fiatalok harmonikus együttműködését:

– Már nem először jártam Géberjénben. Az ODFIE az Erdélyben élő unitárius ifjúság és más felekezetű, szabadelvűen vallásos fiataloknak a szervezete. Működésünk célja az, hogy tagjainkat segítsük hitük és magyarságuk megélésében, lehetőséget teremtve számukra az egészséges lelki, művelődési és szórakozási tevékenységekre. A Gondviselés Segélyszervezetének ügyvezető elnöke szintén nélkülözhetetlennek véli az ilyen közös programok megvalósítását:

– Nekünk a szükségben és bajban lévők segítése a küldetésünk, és ezáltal az egyház ember- és közösségszolgáló hivatásának kiteljesítése. Mi támogatunk és segítünk minden olyan kezdeményezést, ami kibontakoztatja az anyaországi és a trianoni határokon kívül élő nemzetrészek együvé tartozásának az erősítését. Legyen az közművelődési, ifjúsági, szociális, szeretetszolgálati, közéleti, vagy egyházi program – fejtegette Szabó László.

A program második napján a Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület búvárbemutatójára is nagyon sokan voltak kíváncsiak.

– Nekünk azért volt fontos ebben a táborban részt venni, mert a Szatmár megyei hegyimentőkkel jó kapcsolatot ápolunk, és szeretnénk a jövőben hasonló együttműködést a Gondviselés Segélyszervezettel is. Tevékenységeink javarészben megegyeznek: katasztrófáknál segítünk a bajba jutottakon. Nagyon szeretnénk a határ túloldalán jobban kiépíteni kapcsolatainkat, és mivel itt szálltak meg vendégeink, így bemutattuk nekik egyesületünket – tette hozzá Kovács Dániel Sándor egyesületi szóvivő.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában