Helyi közélet

2014.03.23. 11:53

Elismerésre méltóan teljesítettek a polgárőrök Tiszanagyfaluban

Tiszanagyfalu - A Megyei Polgárőr Szövetség vezetője, Somogyi János, a Rakamazi rendőrőrs vezetője Lebbenszki Viktor, és két járőre, valamint dr. Vinni Győző a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Kormányhivatal vezetője és természetesen Kemecsei László polgármester is jelen volt azon a gyűlésen, amit szombat délután tartottak Tiszanagyfaluban.

Tiszanagyfalu - A Megyei Polgárőr Szövetség vezetője, Somogyi János, a Rakamazi rendőrőrs vezetője Lebbenszki Viktor, és két járőre, valamint dr. Vinni Győző a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Kormányhivatal vezetője és természetesen Kemecsei László polgármester is jelen volt azon a gyűlésen, amit szombat délután tartottak Tiszanagyfaluban.

Jászovics László a megyei szövetség alelnöke, a 2013. évi beszámoló alapján elmondta: amíg a rendszerváltáskor azt hittük, hogy a demokráciával együtt kialakult szabadabb világ haszonélvezőit elég egyszer helyre tenni, mára kiderült, hogy ez nem agy van. Az utazó bűnözésre tekintettel fontos, hogy minden feltűnő adatot rögzítsenek a szolgálat során, mert a rendőrség később talán pont egy elsőre jelentéktelen adattal jut fontos információhoz. Noha hiányzik a KMB a településről, próbálunk a rakamazi rendőrséggel együttműködni. A településen lévő Morotva horgászparadicsom, így főleg hétvégeken számolni kell az idelátogató idegenekkel. Amíg egy-két ember horgászik, a többiek esetleg az elején még tisztességes szándékkal bóklásznak a településen. Majdnem tökéletesre sikerült kidolgozni a szolgálati beosztást, kiírt időpontban mindig van szolgálat. 45 fő az egyesületi létszám, saját gépkocsival közlekednek. A szolgálatban töltött órák száma 2843, ebből 96 óra (24 alkalom) rendőrrel közösen végrehajtott szolgálat. Bűncselekményeket sikerült megakadályozni, 4 esetben tetten értük az elkövetőt. Számos esetben adtunk jelzést a rendőröknek bűncselekményre utaló, illetve szabálysértési ügyekben. Rendezvény biztosítás 24 alkalommal volt, és igyekeztünk a területünkön megtörtént balesetek idejére forgalom tereléssel segíteni az állampolgárok közlekedését, illetve a rendőrök munkáját. Szolgálataink során, de azon túl is kiemelten figyelünk a környezetvédelemre is. 425 ezer forint önkormányzati támogatás segítette a működést, amihez a Megyei Polgárőr Szövetség 695 ezer forintot adott, és 97 ezer forint érkezett az SZJA 1%-ának felajánlásából. Támogatta még a működést Rakamaz és Vidéke Takarék Szövetkezet 30 ezer forinttal. Az alapszabályt kötelező volt módosítani, ennek költségét egy magánszemély vállalta fel. 433 ezer forintba került az üzemanyag, emellett a javítások, és a biztosítások kerültek nagyobb összegbe. 133 ezer forintba került a formaruha. A fegyelmezett gazdálkodás eredményeként így év végére némi növekmény is maradt.

Dr. Vinnai Győző elmondta: a polgárőrség civil szervezet, és mint a Megyei Védelmi Bizottság elnöke, nem biztos, hogy itt tudtam volna lenni egy évvel korábban, hisz akkor egy rendkívüli időjárási helyzetben kellett intézkedni. Ennek az érintett területei Rakamaz – Ibrány vonalban voltak, így a hatásuk ezt a területet is érintette. Volt település, ahol nyolc napig nem volt áram, és a hiba forrását sem sikerült a szolgáltatónak megközelíteni. A civil szervezetek példásan végzik munkájukat, hiszen olcsón, de hatékonyan teszik a dolgukat. Rendet akarunk, szabályozott világban szeretnénk élni, ezért hoznak áldozatot a polgárőrök, amikor a családtól veszik el az időt, a szolgálat érdekében, amit köszönünk nekik. A BTK szigorításai is a veszélyeztetett célcsoportok védelme érdekében kerültek elfogadásra. A KMB programot támogatom, szükség van látható, és helyismerettel rendelkező rendőrre.

Somogyi János megyei elnök azzal egészítette ki az elhangzottakat: ha olyan támogatói lesznek a polgárőrségnek, mint a kormánymegbízott úr, akkor a szolgálatokkal sem lesz gond. 1992-2010 időszakban a polgárőrségek összesen 1,6 milliárd forintos támogatást kaptak. 2010-től napjainkig 3,4 milliárd forintot kapott a működéshez az országos szervezet. Törvényi támogatás is segíti a feladat végrehajtást. Előnyösen változott a státusza a polgárőröknek, és a polgárőr tevékenység egyedül az OPSZ szervezetei részéről törvényes. Túrós András országos elnök azt mondta nemrég Nyírbátorban, hogy az ország legjobb polgárőrei a szabolcsiak.

Lebbenszi Viktor, a rakamazi őrsparancsnok büszkén adhatott közre: a bűncselekmények száma csökkent, a nyomozás eredményesség pedig a második legjobb, amiben elévülhetetlen szerep jut a polgárőröknek. Ígéret van arra, hogy a KMB státuszt április elejére be lesz töltve.

Végezetül a legkiválóbb polgárőrök elismeréseket és jutalmakat vehettek át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában