Helyi közélet

2014.03.03. 19:42

Tengerészt is adott a város

Kemecse -  Nem sok nyírségi település mondhatja el magáról, hogy haditengerészt adott a hazának az I. világháborúban. Sőt, az is meglehet, hogy erről a vidékről senki sem szolgált hadihajón az Adriai-tengeren, kivéve a kemecsei Bátori Mihály géplakatost.

Kemecse -  Nem sok nyírségi település mondhatja el magáról, hogy haditengerészt adott a hazának az I. világháborúban. Sőt, az is meglehet, hogy erről a vidékről senki sem szolgált hadihajón az Adriai-tengeren, kivéve a kemecsei Bátori Mihály géplakatost. Az ő életét, valamint az 1912 és 1918 között teljesített katonai szolgálatát is felidézték azon a helytörténeti konferencián, amelyet immár tizedik alkalommal rendeztek meg március 1-jén a kemecsei általános iskolában.

A jubileumi találkozót Lipők Sándor polgármester nyitotta meg. Mint beszédében kiemelte, széles összefogásnak köszönhető, hogy évről évre magas színvonalú tanácskozáson ismerhették meg az érdeklődők Kemecse múltját, nemesi családjainak a közéletben kifejtett munkásságát, a településhez kötődő híres személyek életét. Az elmúlt évtizedben a helytörténeti konferenciák a szellemi városiasodás fontos állomásai voltak.

A korábbi kilenc konferencia munkáját dr. Szabó Géza, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület elnöke értékelte.

- Örülök annak, hogy ez a mostani jubileumi program nem öncélú ünnepség, hanem folytatja a korábbi konferenciák igényes szakmai munkáját - mondta bevezetésként, majd így folytatta: - Nemcsak a témák voltak rangosak, hanem a meghívott előadók is, hiszen a helyi helytörténészek és a megyei szakemberek mellett tartott előadást többek között dr. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, valamint dr. Seregély István érsek is. Színesítette a programot, hogy amikor egy-egy nemesi családról volt szó (Mikecz, Kriston, Szitha), akkor megszólaltak a családok mai leszármazottai is, s vallottak a településhez fűződő kapcsolatukról is. A családtagok meghívásával a szervezők kibővítették a konferenciát ismeretterjesztői fejezettel is, ennek ellenére maradt a magas színvonal. Több tudomány - régészet, néprajz, helytörténet - képviselői is előadást tartottak, jelezve, hogy ezek a tudományok szoros kapcsolatban állnak egymással. A konferencia folytatásának lehetősége adott, hiszen számos téma vár még feldolgozásra. Ugyanakkor nem kell félni az ideológiailag érzékeny korszakoktól sem.

A további részletek a Kelet-Magyarország 2014. március 4-i számában vagy a kelet.hu portálon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában