Helyi közélet

2014.04.16. 16:21

Záhonyi kötetek a felvidéki iskolákba

Záhony - A napokban adományozási céllal Királyhelmecen és Nagygéresen járt a záhonyi Dr. Béres József Kollégium küldöttsége.

Záhony - A napokban adományozási céllal Királyhelmecen és Nagygéresen járt a záhonyi Dr. Béres József Kollégium küldöttsége.

A határvárosi diákok a helyi civil szervezetek és intézmények által összegyűjtött tankönyvekkel, szépirodalmi és ismeretterjesztő kötetekkel, folyóiratokkal ajándékozták meg a felvidéki kisváros és a közeli Nagygéres magyar tanítási nyelvű alapiskoláját. A mintegy hétezer lakosú, háromnegyed részt magyarok lakta Királyhelmecen dr. Godzsák Renáta és Gáspár Kornélia igazgató-helyettesek mutatták be a tanodában folyó oktatási-nevelési tevékenységet. Bodrogköz legnagyobb magyar iskolájában közel 400 diákot harminc pedagógus nevel megfelelő infrastrukturális környezetben.

Az ezres lélekszámú, 80 %-ban magyar lakosú Nagygéresen tíz nevelő 75 tanulót palléroz. Kovács Tibor igazgató méltán mutatta büszkeséggel meg az évek óta a település lakosaival közösen használt, az iskola területén megépített műfüves pályát. A településen szlovák nyelvű alapiskola is működik. A csökkenő beiratkozások miatt a későbbiekben bizonytalanná válhat a magyar tanoda jövője.

A mostani adományozás létrejöttét mások mellett az HM Zrínyi Nonprofit Kft., a Dft-Hungária Kiadó, a SZAK Kiadó, az ELTE, a regikonyvek.hu és az antikvarium.hu internetes kereskedések, továbbá a Magyar Lapkiadók Egyesülete, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt és a gépjármű kölcsönzésével különösképpen a záhonyi önkormányzat segítette.

A Dr. Béres József Kollégium 18 éve elindított karitatív kezdeményezése keretében eddig 35 alkalommal több, mint félszáz kárpátaljai, felvidéki és erdélyi tanodába jutott a záhonyi adományokból.

Ember Katalin - Fodor Nikoletta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában