Helyi közélet

2014.05.22. 15:31

Német fecskendő Csarodának

Csaroda - Tűzoltó gépkocsit vehettek át a csarodai önkéntes tűzoltó egyesület tagjai, így az elsődleges beavatkozások sokkal hamarabb teljesíthetők.

Csaroda - Tűzoltó gépkocsit vehettek át a csarodai önkéntes tűzoltó egyesület tagjai, így az elsődleges beavatkozások sokkal hamarabb teljesíthetők.

Az előzményekről Bérczi László tű. dandártábornok elmondta:

- A tavalyi év során kaptuk a felajánlást egy gépjármű fecskendőre, ezért kerestünk egy olyan helyet, ahol nagy szükség van rá. Jelentkező települések voltak többen is, így át kellett gondolni, hogy hol lesz a leghatékonyabb a szolgálatba helyezés. Három szempontot vettünk figyelembe, egyik volt a térség védelme, illetve az, hogy itt az újjáépítés során főigazgató úr is megismerte a helyi erőket. A másik szempont az volt, hogy a legközelebbi hivatásos tűzoltóság 20 km. távolságban van, ami vonulási időben nagyjából 20 perc. A fejlesztési irány már 2010-ben az volt, hogy az egyesületeket erősítsük. A harmadik szempont az volt, hogy van itt egy csapat, ami képes arra, hogy ellássa a feladatot. Képesítést szereztek, felkészültek. Ezek alapján jelöltük ki Csarodát.

A javaslatot Csepely Zsigmond tű. dandártábornok adta, erről a következőket mondta

- Bajorország ajánlotta fel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak a járművet, a megyénkénti javaslatokban a mentő tűzvédelmi helyzet alapján tettem indítványt, és főigazgató úr személyes döntése volt, hogy Csarodán álljon szolgálatba a gépjármű.

- Nagy dolog ez az itt élőknek - tette hozzá a polgármester Hézser Ákos Pálné - Itt a környező települések, Tákos, Gelénes, Márokpapi, Hetefejércse, Beregsurány számít a mi segítségünkre. Fehér folt voltunk a térképen, mostantól baleset, tűz, vízi katasztrófa esetén azonnal beavatkozhatnak a tűzoltók.

Az ünnepélyes átadás egyik pontjaként az eskütétel után vehette át a jármű kulcsait a parancsnok. Ezután az egyház adta áldását a gépkocsira. Azt, hogy a vásárosnaményi hivatásos, és a helyi önkéntes tűzoltók hogyan tudnak együttműködni, egy bemutató gyakorlattal illusztrálták a vendégeknek, amiben a tüzet jelképező zászlókhoz kellett villámgyorsan szerelni és a sugarat célra irányítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában