Helyi közélet

2014.06.14. 11:07

A párlat messze eshet a fájától

Mátészalka - A pálinkalovagok szerint életfogytig tanulható ez a szakma. A földrajzi eredetvédettséget élvező pálinkáink minőségének állandó javítását zászlajára tűző Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend idén is megrendezte Mátészalkán a Pálinka Műhelyt.

Mátészalka - A pálinkalovagok szerint életfogytig tanulható ez a szakma. A földrajzi eredetvédettséget élvező pálinkáink minőségének állandó javítását zászlajára tűző Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend idén is megrendezte Mátészalkán a Pálinka Műhelyt.

A szakmai ismeretek mind magasabb szintre emelését célzó találkozónak ezúttal is a Szatmári Múzeum adott otthont június 6-án. A kocsigyűjteményével korábban országos hírnevet szerzett intézményben neves szaktekintélyek előadását hallhatták a megye minden részéből ideérkezett profi-, és lelkes amatőr pálinkások.

Az idei Pálinka Műhelyt dr. Cservenyák László a házigazda intézmény igazgatója, szatmár-beregi pálinkalovag nyitotta meg. A program ezévi újdonságaként előadást tartottak a Pálinka Nemzeti Tanács vezető tisztségviselői. A szervezet tevékenységéről Mihályi László elnök beszélt, míg a titkár, az FM munkatárs Dull Péter, Magyarország földrajzi eredetvédelemmel rendelkező pálinkavidékeiről tartott előadást.

Ezt követően a már tavaly is nagy sikert aratott NAV-os előadó, Danku Sándor következett, aki a jövedéki ellenőrzések szabolcs-szatmár-bereg megyei tapasztalatairól beszélt, továbbá a jövedéki szabályozás aktuális kérdéseit feszegette.

Ismeretlen részletek

A pálinka minőségjavításának egy eddig még részleteiben nem taglalt területe, a párlatok érlelése került terítékre az idei Pálinka Műhely munkájának utolsó harmadában.

A Corvinus Egyetem tanára és szatmár-beregi pálinkalovag, dr. Panyik Gáborné kutatási eredményeit ismertetve felhívta a figyelmet a gyümölcspálinkák saját fajú, illetve tölgy, gesztenye, akác, szilva, meggy stb. fahordókban történő érlelését követő – a párlatnak gyakran fantasztikus zamatokat kölcsönző – nemesedésére. A tanárnő megállapításait erősítette meg különböző ideig érlelt pálinkái kóstoltatásával végződő előadásában a tudományos laborvizsgálatoknak üzemi szintű, gyakorlati kipróbálásában is partner Agárdi Pálinkafőzde Kft. társtulajdonosa, a szintén szatmár-beregi pálinkalovag Vértes Tibor. A tölgyfahordóban különböző ideig (1,2,5 éven át) érlelt aszútörköly pálinkáknál csak az a jó tíz éve a Tokaj-Hegyaljai Orémus pincészettől kapott, aszú seprőből főzött párlat „durrant” nagyobbat, amelyet Agárdon azóta érlelnek tölgyfahordóban. Ahogy a kóstoltatásnál egyhangúlag megállapítást nyert, világbajnok konyakok csak jelenthetnek ennek a „seprőnek”, amelyből hamarosan egy limitált palackos szériát piacra is dobnak.

A fahordós érlelés kísérleti mintáinak fantasztikus bukéit ízlelgető résztvevőknek egy remek vacsora elfogyasztása mellett volt lehetőségük

egymással is gondolatot cserélni.

- KM-GB -

Ezek is érdekelhetik