Helyi közélet

2014.10.14. 11:28

Ékszerdoboz a dombon

Zajta - A felújítási munkálatok befejezésével újraszentelték a zajtai templomot.

Zajta - A felújítási munkálatok befejezésével újraszentelték a zajtai templomot.

Négy év után ismét misére hívta a híveket vasárnap délután a zajtai római katolikus templom harangja. Nem mindennapi szertartáson vehettek részt a térségből és a határon túlról érkezett vendégek, ugyanis a szentmisét Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi római katolikus megyéspüspök celebrálta, a homíliát pedig Schönberger Jenő szatmári római katolikus megyéspüspök tartotta.

Nemcsak egyházfők érkeztek ezen a napon a kis határ menti településre, hanem közjogi méltóságok is. Mindez a kitüntető figyelem annak szólt, hogy megújult, megszépült Zajta 700 éves temploma. A műemlék templomban a felújítást megelőzte egy régészeti feltárás. Amikor 2010-ben a szakemberek középkori építészeti részleteket találtak, majd középkori freskókra is leltek, tovább folytatták a kutatást, s emiatt húzódott el a felújítás.

A felújítást végző szakemberek munkáját csak az tudja igazán értékelni, aki látta azt a folyamatot, hogy egy romosnak tűnő épületből hogyan is lesz ékszerdoboz a zajtai dombon. E sorok írója többször is láthatta templom felásott belsejét, a levert vakolatot, s a legjobb jóindulattal sem tudta elképzelni, hogy egyszer itt még mise lesz.

Így voltak ezzel a település idős lakói is. Sokan aggódtak, hogy soha többet nem jönnek már ide szertartásra. Ezt már Kosztya Zoltán, Zajta polgármestere mondta a szentmise előtti köszöntőjében.

– Kemény négy év van mögöttünk, de megérte: Szatmár, de egész Magyarország gyöngyszeme lett a megújult templomunk – fogalmazott a község vezetője.

Támogatás díszvilágításra

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője avatóbeszédében többek között arról szólt, mi mindent is üzen a mai Magyarország legkeletibb római katolikus temploma.

– Gazdag volt itt korábban is a lelki élet, ami nélkül nincs anyagi gazdagság sem. Fontos szerepet töltött be a templom több száz évvel ezelőtt is, mert testi és lelki menedéket nyújtott az embereknek. A megújult templom ismét gazdaggá teszi az életet a három határ szegletében. Szívesen jövök erre a vidékre, hiszen emberi forrásokban gazdag ez a táj, szorgalmas emberek lakják, innen mindig feltöltődve megyek haza. Ez a templom kétezer éves hitből, örök értékekből épült a mának, a jövőnek. Akik egykoron a templomot építették, most is itt vannak velünk a freskók szépségében, a falak erejében, a torony büszkeségében. Az igazi vizsga azonban most következik: lesz-e élet, lesz-e lélek a templomban. Tágas a környezete, jó a rálátás, nincsen beszorítva házak közé. Jó lenne, ha ez a szép épület díszvilágítást kapna, a költségekhez a miniszteri keretemből hozzájárulok.

Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő azt emelte ki beszédében, hogy a megújult templom, a Zajta-Nagypeleske közötti út megépítése a térség élniakarását deklarálja. Kozma Péter kormánymegbízott arról szólt, hogy az összefogás ragyogó jele a templom megújulása.

Saját iskolát szeretnének

A templom megújulása a helyi római katolikus egyházközség és a Zajtai Német Nemzetiségi Önkormányzat fáradhatatlan szervezőmunkájának köszönhető. A feladatokból oroszlánrészt vállalt Huszti Róbert, a német nemzetiségi önkormányzathoz kötődő Vitéz Gaál Lajos Kulturális Egyesület elnöke, akit a templom újraszentelése után arról kérdeztünk meg, mit jelent számára ez az ünnep.

– A falu és a templom szoros kapcsolatban állt mindig egymással. Ha elpusztult a templom, elpusztult a település. Most, hogy megújult a templomunk, remélem, fejlődni fog a község is, s ennek már vannak jelei: családok költöztek át a Partiumból, s egy vállalkozás egyre több helybelit tud foglalkoztatni. Nem titkolt célunk: szeretnénk, ha újra lenne Zajtán iskola.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában