Nyíregyháza

2024.05.10. 14:00

A várandósok jobblétét szolgálják

A kismamák egészsége, a magzat védelme társadalmi ügy.

Miklós István

Fotó: Dodó Ferenc

Az idén is megrendezték a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán a már hagyományos konferenciát a Várandósság Hetéhez kapcsolódva. A nagyszabású szakmai rendezvényt dr. Adorján Gusztáv, a vármegyei oktatókórház néhai igazgatója, szülész-nőgyógyász főorvosa és Jávorné dr. Erdei Renáta, az egyetem docense, oktatási dékánhelyettese álmodták meg még 2019-ben. A konferencia  a néhai főorvos nevét viseli, ezzel is tisztelegve a kimagasló életpályája előtt.

Az eseményen jelen volt dr. Szabó Tünde kormánybiztos, a tanácskozás fővédnöke, dr. Kovács Ferenc polgármester, a konferencia védnöke, dr. habil Móré Marianna, az Egészségtudományi Kar dékánja, Jávorné Erdei Renáta, oktatási dékánhelyettes és dr. Albert László főorvos, a vármegyei oktatókórház képviseltében.

Társadalmi ügy a váradósság

A szakmai rendezvényen olyan előadásokat hallhattak a jelenlévők, amik a várandóság és az egészséges életkezdet témájához kapcsolódnak. Szó volt többek között a molekuláris genetika korszerű eljárásairól, a koraszülöttek utógondozásáról és a kora gyermekkori elsősegélynyújtásról is.

Dr. Habil Móré Mariannától, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar dékánjától megtudtuk, a várandósság ma már nem csupán személyes, családi, hanem társadalmi ügy is.

– Közös ügy, mivel a társadalompolitikának, a családoknak és a felsőoktatási intézményeknek is van benne felelősségük. Mi egészségügyi hallgatók képzésével foglalkozunk, és azért nagy a felelősségünk, mert a várandósság idején minden egyes szakterületnek megvan a maga szerepe. A karunkon három városban már több mint 3600 hallgató tanul, akiket fel kell készítenünk ezen időszak kihívásaira, legyen szó dietetikusról, védőnőről, ápolóról, szülésznőről, vagy éppen mentőtisztről. Minden szakma fontos szerephez jut, ezért úgy vélem, kiemelt prioritást élveznek azon alkalmak és rendezvények, melyeken felhívhatjuk a hallgatók és közösség figyelmét a várandósság jelentőségére. 

Az ilyen eseményeken megtárgyalhatjuk a legújabb tudományos eredményeinket és a kiváló szakemberek is tapasztalatot cserélhetnek egymással – tudatta a kar dékánja.

– Ez a konferencia egyszerre tisztelgés dr. Adorján Gusztáv munkássága előtt és gondoskodás a jövő nemzedékéről – ezt már dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere mondta el a jelenlévőknek. Hozzátette, a néhai főorvos méltán érdemelte ki a vármegyeszékhely díszpolgára címet, s az is megtisztelő, hogy a tanácskozás az ő nevét viseli.

Szakmai „táplálék”

Dr. Szabó Tünde kormánybiztos arról beszélt, az egyetem és a vármegyei oktatókórház együttműködésének eredménye a tanácskozás, ami arra világít rá, mennyire fontos a család, valamint a születés előtti és utáni időszak.

– Dr. Adorján Gusztávnak szívügye volt a kórház, minden erejével azon dolgozott, hogy a betegek és a dolgozók érdekeit képviselje. A pandémia után sem lett könnyebb a világunk, de továbbra is a család az egyik legfontosabb érték, ezért a jövőben is azon dolgozunk, hogy minél több támogatást kaphassanak a fiatalok és a családok. Mint édesanya mondhatom, hogy a születés csodájához e szakmai program is jelentősen hozzájárul – hangsúlyozta dr. Szabó Tünde.

– Bár a konferencia alapjait 2019-ben álmodtuk meg, a legfontosabb értékek azóta sem változtak – árulta el Jávorné dr. Erdei Renáta. A dékánhelyettes szerint azóta is az akkor körvonalazott értékek továbbvitelén dolgoznak.

– Ezekkel a várandósok jobblétét szolgáljuk, bár manapság már nem könnyű a maihoz hasonló szakmai konferenciát szervezni. Nagyon sokan az online tanácskozásokat preferálják, ugyanakkor azt nem szabad elfelejteni, mekkora értékkel bírnak a személyes szakmai kapcsolatok. Azért ragaszkodunk a személyes jelenléthez, mert nagyon sokat tehetnek hozzá a szakmához és az emberi kapcsolatokhoz is az ilyen tanácskozások beszélgetései. Táplálkoznunk kell egymás munkájából és véleményéből, s e táplálékra szüksége van a szakembereknek és az oktatásban résztvevőknek is – hívta fel a figyelmet Jávorné dr. Erdei Renáta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában