Helyi közélet

2014.10.26. 15:25

Felkészülni az árvízveszélyre

Tiszabercel, Tiszatelek - Az árvíz, a belvíz bármikor támadhat, ezért nagyon fontos, hogy milyen állapotban vannak a védművek, folyamatosan kell a műtárgyakat ellenőrizni.

Tiszabercel, Tiszatelek - Az árvíz, a belvíz bármikor támadhat, ezért nagyon fontos, hogy milyen állapotban vannak a védművek, folyamatosan kell a műtárgyakat ellenőrizni.

A műtárgyakra és védművekre nagy figyelmet kell fordítani, hiszen nem lehet tudni, mikor lesz árvíz, vagy belvíz az adott térségben. Többek között ezért is rendezte meg a napokban a szokásos őszi bejárását a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Felső-Szabolcsban. A szemlén a vízügyi szakemberek mellett jelen volt Kozma Péter kormánymegbízott is, akit első látásra magával ragadott a szakaszon tapasztalt fegyelem és rend.

– Mintegy 1500 négyzetkilométer a működési területünk. Felső-Szabolcsban a belvízi védekezés 1954 óta csak átemeléssel, vagyis szivattyúzással oldható meg – tudtuk meg Ónodi János szakaszmérnöktől.

Az előbb említett szivattyúberendezések az elmúlt években megújultak, viszont a töltések mentén a 10 méteres védelmi sáv nem mindenhol van kialakítva.

Alacsonyak a töltések

A szokásos őszi szemlét a napokban rendezte meg a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Felső-Szabolcsban.

A bejáráson a vízügyes szakemberek mellett részt vett többek között Kozma Péter kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke, aki példaértékűnek minősítette a szakaszon tapasztalt rendet, fegyelmet. Megjegyezte, hogy a vízgazdálkodási társulatoktól átvett szivattyútelepeken sok munka vár még az igazgatóság munkatársaira.

Ónodi János szakaszmérnöktől megtudtuk, hogy mintegy 1500 négyzetkilométer a működési területük. Felső-Szabolcsban a belvízi védekezés 1954 óta csak átemeléssel, azaz szivattyúzással oldható meg, s ez a helyzet megköveteli, hogy a szivattyú­telepek rendben legyenek.

Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a területen minden szivattyútelep megújult, kiépült az infokommunikációs rendszer. A területen 7 ár- és 4 belvízvédelmi szakasz van. Az árvízvédelmi töltéseknek azonban mintegy 64 százaléka magassághiányos!

A belvízi csatornák karbantartásának egyik fontos művelete a kaszálás, a medertisztítás. A töltések mentén a 10 méteres védelmi sáv nem mindenütt van kialakítva.

A véderdők karbantartásával nincs gond, a szemle során a kollégák egy rókalyukat is felszámoltak. Feltétlenül meg kell szüntetni a dombrádi csőzsilipet, mely áradás esetén sok problémát okozhat.

KM–GYL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában