Helyi közélet

2014.11.24. 14:21

A Jósa András Múzeum Napja december 1-jén

Nyíregyháza - A Jósa András Múzeum kulturális szerepe mindig kiemelkedő volt a társadalom szempontjából. Értékmegőrző, értékteremtő szerepével hozzájárult a nemzet kultúrájához, örökségéhez, identitásának kialakításához - tájékoztatta portálunkat Holmár Zoltán, múzeumpedagógus.

Nyíregyháza - A Jósa András Múzeum kulturális szerepe mindig kiemelkedő volt a társadalom szempontjából. Értékmegőrző, értékteremtő szerepével hozzájárult a nemzet kultúrájához, örökségéhez, identitásának kialakításához - tájékoztatta portálunkat Holmár Zoltán, múzeumpedagógus. December 1-jén, 9 óra 30-kor a Városháza Krúdy-termében Jósa András születésének 180., valamint a róla elnevezett múzeum megalapításának 146. évfordulója tiszteletére immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Jósa András Múzeum Napja, ahol felidézik a múzeum múltját és értékelik az intézmény idei évét. A múzeum munkatársai, önkéntes segítők és múzeumbarátok minden év végén közösen tisztelegnek a névadó orvos-polihisztor előtt. Az idei rendezvényt Dr. Ulrich Attila Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere és Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgató-helyettese nyitják meg.

Sor kerül a Rzeszówi Regionális Múzeum és a Jósa András Múzeum együttműködési megállapodásának aláírására, melynek keretében Bogdan Kaczmar múzeumigazgató mond köszöntőt. Az ünnepségen Dr. Bene János múzeumigazgató, Mohácsi Endre osztályvezető, Madár Ximena művészettörténész és Vincze József pályázati referens tartanak előadást. 12 óra 30-tól koszorúzásra kerül sor az Északi temetőben Jósa András sírjánál, ahol Holmár Zoltán múzeumpedagógus tart emlékező beszédet. A múzeum napja alkalmából két tárlat is nyílik: az egyik a Rzeszówi Regionális Múzeum vendégkiállítása, mely „Lengyelországi I. világháborús emlékek” címet viseli, míg a másik a „Remekművek VI. - Kondor Béla festészete” című kiállítás az Antal-Lusztig gyűjtemény darabjaiból.

- Holmár Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában