Helyi közélet

2014.11.18. 10:12

Csepeleken kerekeztek

Mátészalka - Ötven évvel ezelőtt, 1964 nyarán három mátészalkai gimnazista fiú – Nauner Pál, Pankotai Ferenc és Pusztai Attila – eldöntötték, hogy Mátészalkáról kerékpárral mennek el a Balatonhoz úgy, hogy közben megnézik a Dózsa-Fradi, Honvéd-Vasas kettősrangadót a Népstadionban, majd Lengyeltótiban meglátogatják az építőtáborban gyümölcsöt szedő gimnazista lányokat.

Mátészalka - Ötven évvel ezelőtt, 1964 nyarán három mátészalkai gimnazista fiú – Nauner Pál, Pankotai Ferenc és Pusztai Attila – eldöntötték, hogy Mátészalkáról kerékpárral mennek el a Balatonhoz úgy, hogy közben megnézik a Dózsa-Fradi, Honvéd-Vasas kettősrangadót a Népstadionban, majd Lengyeltótiban meglátogatják az építőtáborban gyümölcsöt szedő gimnazista lányokat. Az utat Nauner Pál készítette elő, majd a fiúk elindultak Csepel biciklijeiken. Útközben megpihentek a Lillafüreden, a Gyöngyös környéki határban, Budapest-Szilasligeten egy ker­tes ház udvarán, a Velencei tó partján, majd Balatonszéplakon töltöttek el egy hetet. Hazafelé már a sík terepet választották, és két nap alatt értek haza úgy, hogy a második nap közel 270 kilométert kerekeztek.

A fiúk az egyetem, főiskola elvégzése után visszatértek Mátészalkára, ahol Nauner Pál a VIKUV főmérnökeként, majd műszaki igazgatójaként, Pankotai Ferenc az Esze Tamás Gimnázium (később Gépészeti Szakközépiskola) igazgatóhelyetteseként, igazgatójaként, Pusztai Attila pedig pedagógus pártfogó felügyelőként dolgozott.

Most, fél évszázaddal később a 68 éves nagyapák ismét biciklire ültek, hogy megünnepeljék az évfordulót és megmutassák unokáiknak: még mindig el tudnának biciklizni a Balatonig. A sors érdekessége, hogy Pankotai Ferenc ötven évvel azután, hogy elbiciklizett Mátészalkáról Budapestre és megállt a Népstadionban, nyáron a leányával, a szintén az Esze Tamás Gimnáziumban érettségizett Ágnessel eljutott a brazíliai labdarúgó világbajnokságra, ahol a Garrincha Nemzeti Stadionban megnézte a Franciaország–Nigéria meccset.

Részletek a november 19-ei Kelet-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában