Helyi közélet

2014.11.19. 08:21

Lemondtak a tiszteletdíjukról

Levelek, Tiszadada - Egy igen fontos feladattal kezdhették önkormányzati képviselői munkájukat az október 12-én megválasztott személyek, hiszen az egyik első dolguk az volt, hogy saját tiszteletdíjukról határozzanak.

Levelek, Tiszadada - Egy igen fontos feladattal kezdhették önkormányzati képviselői munkájukat az október 12-én megválasztott személyek, hiszen az egyik első dolguk az volt, hogy saját tiszteletdíjukról határozzanak.Korábban a törvény kijelölt egy felső határt, s a település típusa és nagysága szerint megmondta, legfeljebb mennyi lehet a tiszteletdíj. Az októberben életbe lépett új törvényben összegszerű határ helyett már csak egy nem túl szigorú korlát van, ugyanis a paragrafus így fogalmaz: a tiszteletdíj megállapítása nem veszélyeztetheti az önkormányzat kötelező feladatainak ellátását. Nincs tehát többé felső korlát, így óriásiak lehetnek az egyéni különbségek az egyes települések között. Az új törvényi szabályozást figyelembe véve sokak számára meglepő lehet, hogy ennek ellenére több képviselő-testület is lemondott a tiszteletdíjról. A mai összeállításunkban a társadalmi munkában dolgozó önkormányzatokról írunk, míg egy későbbi számunkban annak járunk majd utána, a felső határ megszűnésével hogyan alakult az önkormányzati képviselők tiszteletdíja megyénk városaiban, falvaiban.

A „Mi legyen a tiszteletdíjjal?” kérdése Tiszadadán fel sem vetődött, hiszen 1990 óta minden ciklusban lemondtak róla a képviselők, így a most megválasztott önkormányzati tagok is.

– Még a néhai Gedeon Árpád polgármester által vezetett első testület tagjai döntöttek úgy az alpolgármesterrel együtt, hogy társadalmi munkában végzik ezt a nemes feladatot. Az elmúlt évtizedek során ez hagyománnyá vált a településen, az újonnan megválasztott képviselőknek is természetes, hogy tiszteletdíj nélkül végzik ezt a közösségi munkát – mondta el érdeklődésünkre Mizser Zsolt, Tiszadada polgármestere, aki a második ciklusát kezdte meg a község vezetőjeként. – A 2010 és 2014 között az így megtakarított forintokat a térfigyelő kamerarendszer kiépítésére fordítottuk. Az elkövetkező években az intézményeinket és az egyházakat támogatnánk ebből a pénzből.

Leveleken korábban többször is felvetődött, hogy a képviselők mondjanak le a tiszteletdíjukról, de erről csak az október 12-én megválasztott önkormányzat hozott döntést.

– Már a választási kampány idején is téma volt a tiszteletdíj kérdése, a Fidesz színeiben indult jelöltek egységesen kijelentették, megválasztásuk esetén lemondanak a forintokról. Aztán az alakuló ülésen egy újonnan megválasztott képviselő, dr. Turóczy Ferenc vetette fel, hogy a képviselők ne kapjanak tiszteledíjat – elevenítette fel az előzményeket Borsodi László polgármester. – Az önkormányzat ezt a határozatot 4 igennel, 1 tartózkodással és 2 nem szavazattal elfogadta. Mivel az előző ciklusban a képviselők bruttó tiszteletdíja 50 300 forint volt, ezt alapul véve 3,5 millió forinttal létrehozunk egy alapot, s pályázhatnak támogatásra a település civil és egyházi szervezetei. Főleg olyan feladatokra kérhetnek majd támogatást, amikre máshonnan nem tudnak forrást szerezni.

A további részletek a Kelet-magyarország 2014. november 19-i számában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában