Helyi közélet

2014.11.09. 11:42

Önálló beavatkozó a Demecseri Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Demecser - Újabb önkéntes tűzoltó egyesület avatkozhat be önállóan egyes káreseteknél, miután ünnepélyes keretek között, az országban tizedikként a Demecser Önkéntes Tűzoltó Egyesület is megkapta az egy évre szóló jogosultságot.

Demecser - Újabb önkéntes tűzoltó egyesület avatkozhat be önállóan egyes káreseteknél, miután ünnepélyes keretek között, az országban tizedikként a Demecser Önkéntes Tűzoltó Egyesület is megkapta az egy évre szóló jogosultságot. Szombaton a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviseletében az országos tűzoltósági főfelügyelő adta át az egyesületnek a gratuláló oklevelet.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Magyarország mentő tűzvédelmének fontos elemeként tekint az önkéntes tűzoltó egyesületek munkájára. A cél az egyesületek folyamatos fejlesztése, támogatása – mondta dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő az önálló beavatkozás indításánál Demecserben.

Ezután arra emlékeztetett, hogy míg 2002 és 2010 között 120 millió forintos pályázati keretösszeggel számolhattak az önkénteseket tömörítő egyesületek, addig a támogatás mértéke 2013-ban 220 millió forintra, 2014-ben pedig 300 millió forintra nőtt, amelyből Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe idén több mint 14 millió forint érkezett. A demecseriek minden évben éltek a támogatási lehetőséggel, és ez nagyban hozzájárult a fejlődésükhöz. Beavatkozás szempontjából a település ideális helyen van, a kisvárdai és a nyíregyházi hivatásos tűzoltó-parancsnokságoktól egyenlő, huszonhat-huszonhat kilométeres távolságra, így a demecseri önkéntes tűzoltók friss jogosultságával ebben a térségben is rövidülhet a beavatkozásig eltelő idő.

A Demecseri Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2013-ban hetvenkettő, míg 2014 októberéig hetvenhat alkalommal vonult káresetekhez. Az egyesület nyolcvanöt éve látja el a település mentő- tűzvédelmét, valamint tagja a megyei tűzoltószövetségnek, az egyesület parancsnoka pedig aktívan részt vesz az elnökség munkájában is. November elsejétől a szomszédos Berkesz, Gégény, Kék és Székely mentő tűzvédelmét is vállalták, így a riasztást követően nappal tíz, éjszaka tizenkét percen belül megkezdik a vonulást. Összesen több mint tízezer lakos biztonságát szolgálják a jövőben.

Az ünnepélyes indításnál a parancsot, amely az érintett öt település mentő- tűzvédelmének megbízására szól, Csepely Zsigmond tűzoltó dandártábornok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője adta át Lukács István parancsnoknak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a huszonkét egyesület közül továbbiak is hasonló feladatot vállalhatnak, miután a tarpai és a tyukodi szervezetek is sikeresen teljesítették a rendszerbeállító gyakorlatot, az egyéb feltételek vizsgálata pedig ezekben a napokban zajlik. Az 1899-ben alapított Rakamazi Önkéntes Tűzoltó Egyesület lehet idén a negyedik hasonló önkéntes szervezet, amely az előbb említett civilek mellett hasonló jogosultságot szerezhet – hangzott el a demecseri rendezvényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában