Helyi közélet

2014.12.19. 14:40

Akiknek szívügyük a szilvalekvár

Jánkmajtis - Az októberben indult képzésben negyven fő szerzett új képesítést az Agricolae Kft.-nél. Hosszú sor kígyózott csütörtök reggel a jánkmajtisi központtal működő, többek közt zöldség- és gyümölcsfeldolgozással foglalkozó Agricolae Kft. Vörösmarty utcai épülete előtt.

Jánkmajtis - Az októberben indult képzésben negyven fő szerzett új képesítést az Agricolae Kft.-nél.

Hosszú sor kígyózott csütörtök reggel a jánkmajtisi központtal működő, többek közt zöldség- és gyümölcsfeldolgozással foglalkozó Agricolae Kft. Vörösmarty utcai épülete előtt.

Nem kell semmi különösebbre gondolni, nem adták ingyen a kenyeret, csak a cég alkalmazottjai várták bebocsátásukat az egyik melléképületbe, ahol a „szigorú” vizsgabiztosok már tűkön ültek, hogy fogósabbnál fogósabb kérdéseikkel bombázhassák végre a kft. dolgozóit. Lezárult ugyanis egy fejezet a cég életében: a megyei munkaügyi központ hathatós anyagi közreműködésével véget ért egy targoncavezetői képzés, mely során húsz dolgozó szerzett a jármű kezelésére jogosító oklevelet.

Megfelelni a kihívásnak

A lezárult képzés apropóján beszélgettünk Bíró Csabával, a családi vállalkozás tulajdonosával a cégről és a régió munkaerő-piaci helyzetéről.

– Csak akkor tudunk megfelelni az élelmiszerpiac kihívásainak, ha képzett, a technológiát célszerűen ismerő munkavállalókat foglalkoztatunk a termelés folyamatában – közölte Bíró Csaba, aki a versenyképesség javítása érdekében folyamatosan gondoskodik a bővítéséről (az idén szeptemberben adták át azt a logisztikai üzemet, ami 20 tonnás fagyasztó- és ezertonnás tárolókapacitással rendelkezik).

Felvevőpiacot biztosítunk a környék kistermelőinek, éves szinten 3000 tonna meggyet és szilvát (ebből lekvár lesz), 6000 tonna almát, 400–500 tonna diót forgalmazunk és dolgozunk fel – mondta a tulajdonos, aki szerint az alkalmazottak folyamatos képzésével lehet csak megfelelni a hazai és a nyugat-európai piacok elvárásainak. Bíró Csaba hozzátette: a munkaügyi központ által támogatott projekt során húsz fő szerzett targoncavezetői képesítést, további húsz alkalmazott részesült zöldség- és gyümölcsfeldolgozói képzésben.

A rózsaszín képet némiképp árnyalja az, hogy a vállalkozó szerint a közmunka elkényelmesítette a környéken élőket.

– Sokan úgy vannak vele, hogy jobb nekik a közmunka, ami sokszor nem jár mással, csak az ásó vagy a lapát támasztásával – így a tulajdonos. Hozzátette: ők hiába adnának egy pár ezer forinttal többet, a fenti probléma miatt nem találnak szezonmunkást, ami komoly nehézségeket okoz.

– Jánkmajtis szerencsés helyzetben van, hiszen aki akar, az tud dolgozni, de sokan kényelmesebbnek találják „közmunkázni”. Csak egy példát mondok. Almaszedésre kerestünk embert, de kénytelenek voltunk Hodászról és Nyírbátorból „importálni” – közölte a tényeket Bíró Csaba.

Pallérozzák az elmét is

– Fontosnak tartom, hogy a cégnél a szürkeállományt is erősítsük, így a képzés ebből a szempontból is optimális volt – mondta lapunknak Toronicza István munkaügyi tanácsadó, aki fontosnak tartotta kiemelni: a cég nem „feketézik”, minden bér és járulék kifizetése a törvény betűje szerint történik.

A dolgozók elméjének pallérozásában jelentős szerepe volt dr. Szabó Évának, aki az Agricolae Kft. minőségbiztosításáért felel. Hogy ez miért is olyan nagy dolog? Azért, mert a szóban forgó, Gacsályban született és a mai napig ott élő hölgy Debrecenben szerzett doktori címet, majd tanított is ott, mint ahogy a Szegedi Tudományegyetemen is, ám szíve mégis hazahúzta.

– A kisüzemi ízeket igyekszünk ötvözni a nagyüzemi technológiával. Utóbbi ékes bizonyítéka az az aszeptikus rendszer, ami a megyében egyedülálló – fogalmazott dr. Szabó Éva.

- Tarnavölgyi Gergely -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában