Helyi közélet

2014.12.02. 08:28

Saját díjukról döntenek

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Arra kerestük a választ, mi a feladatuk a képviselőknek, és elmarasztalhatják-e őket bármiért is.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Arra kerestük a választ, mi a feladatuk a képviselőknek, és elmarasztalhatják-e őket bármiért is.

Ágoston Ildikó (Fidesz-­KDNP) az első ciklusát kezdte Sóstó-Sóstóhegy önkormányzati képviselőjeként a nyíregyházi közgyűlésben. Művelődésszervezőként és néptáncoktatóként mindig a közösségért dolgozott, így nagy tervekkel vágott neki a munkának.

– A képviselőség nem csak abból áll, hogy havonta egyszer beülünk a közgyűlésre vagy egy bizottsági ülésre, és megnyomunk egy gombot. A hét minden napján, szinte állandóan csörög a telefonom. Sokan keresnek kérdésekkel, kérnek, hogy képviselőjükként oldjam meg a problémáikat. Ezen feladatok között számos olyan van, ami nem tartozik a feladatkörömbe, mégis, amit tudok, megteszek a körzetemben élőkért. Ezt a munkát lehet rutinból csinálni, de csak szívből érdemes. Én azért dolgozom, hogy megháláljam az emberek bizalmát, nem pedig a képviselői tiszteletdíjért – aminek nagy részét jótékony célokra fordítom – mondta.

Visszatérő tagja a nyíregyházi közgyűlésnek Lövei Csaba (Változás Nyíregyházáért), hiszen a ’90-es évek elején már volt képviselő a megyeszékhelyen.

Fontos a kapcsolattartás

– Egy képviselőtől elvárható minimum, hogy minden közgyűlésen és bizottsági ülésen felkészülten vegyen részt – válaszolta kérdésünkre a jelenleg két bizottságba is delegált képviselő, és hozzátette: nem elég ott lenni, hanem az adott területhez, kérdéshez értő emberekkel, akár külső szakértőkkel is konzultálni kell, hogy a lehető legpontosabb ismeretek birtokában hozzon döntést és nyilvánítson véleményt.

– Csak kivételes esetekben képzelhető el, hogy a képviselő távol maradjon – nyomatékosított Lövei Csaba, aki a gazdasági és tulajdonosi bizottság tagja is. Éppen azé, amelyik súlyánál fogva szinte hetente ülésezik.

– Mindez persze nem elég, mert függetlenül attól, hogy egyéni vagy listás képviselő valaki (ez utóbbiak is indultak egyéni választókerületben), tartania kell a kapcsolatot a városban, a körzetében lakókkal, figyelni kell a problémáikra, s azok megoldását a lehetőségek szerint segíteni kell, de ugyanilyen fontos a rendszeres egyeztetés a civil szervezetekkel, intézményekkel.

– Élő és folyamatos kapcsolat kell az érdemi képviselői munkához – fogalmazott Lövei Csaba.

Lapunk arra is kíváncsi volt, elmarasztalhatják-e az önkormányzati képviselőket például abban az esetben, ha egyszer sem szólalnak fel, nem élnek javaslattal, nem mondanak véleményt bármilyen napirenden lévő ügyben mandátumuk betöltésének ideje alatt. A képviselők tiszteletdíjának kifizetése a település jegyzőjének a feladata. Szűcs Andrea, Újfehértó jegyzője kérdésünkre elmondta: sem országos, sem helyi rendelet nem szabályozza a képviselő-testületi és bizottsági tagok felszólalási kötelezettségét, így semmilyen következménye nincs a hallgatásnak.

– Minden ülés előtt elküldjük az előterjesztéseket, így mindenkinek van lehetősége arra, hogy véleményezze az aktuális napirendi pontokat. Emellett a képviselő-testületi és bizottsági tagoknak kötelező betartani a szervezeti és működési szabályzatban foglaltakat. Egyetlen esetben alkalmazható szankció: ha egy képviselő igazolatlanul marad távol az ülések időpontjában – tette hozzá Szűcs Andrea.

Ritka a szankció

Minden településen a helyi önkormányzati képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíjáról szóló rendeletben szabályozzák az igazolatlan távollétért járó büntetés mértékét.

Újfehértón, ha a képviselő igazolatlanul nem vesz részt a képviselő-testületi ülésen, a következő havi tiszteletdíját 20 százalékkal kell csökkenteni, míg a bizottsági ülésről hiányzók az azt követő hónapban 10 százalékkal kevesebb tiszteletdíjban részesülnek. A képviselő távolmaradásának okát legkésőbb a bizottsági ülés napján 12 óráig a bizottság elnökének, a testületi ülés napján 12 óráig a polgármesternek szóban vagy írásban köteles jelezni.

Képviselői tiszteletdíjak a megyében

Fehérgyarmaton a képviselők tiszteletdíja havonta 56 250 forint, a testület bizottsági tagjainak az alapdíjon felül az alapdíj 45 százaléka, vagyis 25 313 forint, a nem képviselő és bizottsági tagoknak az alapdíj 45 százaléka, azaz 25 313 forint jár, a bizottság elnöke az alapdíjon felül az alapdíj 90 százalékára, vagyis 50 625 forintra jogosult havonta.

Jármiban az önkormányzati képviselők havi tiszteletdíja 34 ezer forint, az önkormányzati bizottság elnöke 37 ezer forintot kap havonta.

Máriapócson a képviselők tiszteletdíja 40 ezer forint, a képviselő-testület bizottsági tagjait tagságonként havi 9 ezer forint többletdíj illeti, a bizottság elnökének plusz 13 ezer forint jár, a tanácsnok 40 ezer forint többletdíjat vehet fel, a bizottságok külső tagjainak tiszteletdíját havi 8400 forintban határozták meg.

Nyíregyházán a képviselői alapdíj 150 ezer forint, aki egy bizottságban szerepel, további 50, aki kettőben, az további 75 ezer forintot kap, a bizottsági elnökök 100 ezer forintot vihetnek haza az alapdíjon felül havonta.

Újfehértón a képviselők tiszteletdíja

52 800 forint, ha a képviselő bizottsági tag is egyben, ezen felül 23 760 forintot, a bizottsági elnök az alapdíjon felül 47 520 forintot kap havonta.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában