Helyi közélet

2014.12.05. 14:56

Az élet egy társas játék

Nyíregyháza - A társas kapcsolatokra több hangsúlyt kellene fektetnünk még a rohanó világunkban is.

Nyíregyháza - A társas kapcsolatokra több hangsúlyt kellene fektetnünk még a rohanó világunkban is.

Hoppá, ez egy négyes lett! Kimaradok egy körből, te dobsz! – nap mint nap kiabáltunk nevetgélve egymás között az óvodában, az iskolában, sőt, még néhanapján a középiskolában is.

Élveztük a versengést, mindenki első akart lenni, rosszul érintett, ha kiestünk a játékból, viszont a legfontosabb mégis az volt, hogy mindezt együtt, egy társaságban, egy közösségben élhettük át. Ami akkor megvolt, azt viszont ma már nem tapasztalhatjuk. Vagy mégis?

Manapság is vannak közösségek, de ezek legnagyobb részben talán már csak vizuálisak, hiszen a technika lehetővé teszi bármelyikünknek, hogy otthonról, az ágyban fekve is társasjátékozzunk ismerőseinkkel.

Technika nélkül is boldogan

– Akkoriban a gyermekeknek egészen mást jelentett a szabad­idő – mesélt tapasztalatairól Szántai Erzsébet, aki a ’60-as, ’70-es években többek között Beszterecen, Nagyszálláson és Oroson is tanított alsó tagozatos gyermekeket.

– Nem volt még tévé sem, nemhogy számítógép. És lám, a technikai kütyük nélkül is boldogan játszottak együtt az emberek hosszú órákon keresztül. A meglévő társas elfoglaltságok mellé pedig pluszban ők maguk találtak ki vicces, de hasznos időtöltéseket – emlékezett vissza a régi időkre Szántai Erzsébet.

– A játék jótékony hatással van a gyermek egészséges személyiségfejlődésére, ezzel mérföldekkel megelőzi az internetet, TV-t, de még a különórákat is. A játékok közül a legfontosabbak a szerep-, és társasjátékok – tájékoztatott Gincsainé Nagy Judit tanácsadó szakpszichológus.

– A szerepjátékokban (boltos, fodrászos, papás-mamás, tanító nénis stb.), ahogy a neve is jelzi, különböző szerepekben próbálja ki magát a gyermek, ez pedig örömet szerez neki, mert megélheti, mi mindenre képes, ugyanakkor egy „adatbank” lesz a kis tudatalattijában, hogyan kell udvariasan vásárolni, miért jó fodrászhoz járni, hogyan kell majd ringatni az igazi kisbabáját, és klassz dolog megpuszilni a házastársamat, ha hazajön a munkából. Persze, ehhez kellenek jó minták, amit leutánoz, és azok majd belsővé válnak. A társasjátékok 5-6 éves kortól egészen 99 éves korig türelemre, együttműködésre, a szabályok betartására, és egészséges, kulturált versengésre tanítanak. A társasjáték a szülők és a nagyobb gyerekek együttlétének az igazi terepe. Szerencsére manapság nagyon klassz társasjátékok vannak, amit szülő, és akár kamasz együtt művelhet. Úgy vélem, a középkorúak szolidabb házibulijain is gyakran előkerül az Activity, a Scrabble és társaik. Akkor valamit csak tudnak ezek a társasjátékok? – tette fel a kérdést Gincsainé Nagy Judit.

Mindennapi program

Négy gyermek négyszer annyi gonddal is jár, gondolhatnánk mi kívülállók. Nos, Klaudia és családja a tökéletes példa arra, hogy az ő szavaival élve “a mennyiségnél sokkal fontosabb a minőség”. – Négyen vannak, Marci, Peti, Bence és Emese. Alapvetően jó gyerekek, természetesen egy kis egészséges rosszaság velük is született, de ez természetes. Itt nincsenek ünnephez, napszakhoz, vagy kedvhez kötve a közös programok. Amint délután összegyűlik a család, egyből előkerül a Monopoly, vagy a különféle dobókockás stratégiai játékok, melyek valljuk be nekünk szülőknek okoznak néha fejtörést. Na de a srácokért mindent, és ha élvezik, az nekünk is külön öröm. És addig se csinálnak rosszat – fogalmazott mosolyogva Klaudia.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában