Helyi közélet

2015.01.09. 16:00

Különdíjat nyertek a belvárosi sétálóutcák

Nyíregyháza - A Nemzetközi Ingatlanszakmai Szövetség, a FIABCI Magyar Tagozata 2014-ben tizenhatodszor rendezte meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot.

Nyíregyháza - A Nemzetközi Ingatlanszakmai Szövetség, a FIABCI Magyar Tagozata 2014-ben tizenhatodszor rendezte meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot.

– Komoly szakmai elismerés, hogy a FIABCI Magyar Tagozatának különdíját Nyíregyháza önkormányzata kapta a Nyíregyháza – Belvárosi Sétálóterek pályaműért – fogalmazott lapunk kérdésére Veres István, a megyeszékhely főépítésze. A szakmai zsűri azt a belvárosi átalakítási munkát díjazta, melynek eredményeként az Országzászló tértől a Dózsa György utcáig kiterjedt, összefüggő gyalogos utca- és térrendszer alakult ki parkokkal, sétányokkal.

A Nemzetközi Ingatlanszakmai Szövetség, a FIABCI Magyar Tagozata – a Magyar Ingatlanszakmai Egyesület – 2014-ben tizenhatodszor rendezte meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot. A pályázat lebonyolítását ebben az évben is a Magyar Ingatlanszövetség (MAISz) vállalta magára. A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) fontosnak tartja a szervezők céljait, így évek óta támogatja a pályázatot.

Élettel telt meg a tér

– Komoly szakmai elismerés, hogy a FIABCI Magyar Tagozatának különdíját Nyíregyháza önkormányzata kapta a Nyíregyháza – Belvárosi Sétálóterek pályaműért – fogalmazott lapunk kérdésére Veres István, a megyeszékhely főépítésze.

– Azt a belvárosi átalakítási munkát díjazta a szakma, mely 1987-ben kezdődött, és napjainkig tart.

– Az elmúlt negyedszázadban egy átgondolt, következetes koncepció alapján átalakult a város közlekedési rendszere, úthálózata. A belváros mentesült az átmenő forgalomtól, és az Országzászló tértől a Dózsa György utcáig kiterjedt összefüggő gyalogos utca- és térrendszer alakult ki, igényes zöldfelületekkel, éttermek, kávézók teraszaival, közterületi bútorokkal, szobrokkal. A belváros az egész várost szolgáló békés, nyugodt szigetté vált, amely alkalmas különböző szabadtéri rendezvények szervezésére. A térsor északi végén található nagy kiterjedésű foghíjon egy belvárosi üzletközpont épült, amely ellentétben a hasonló létesítmények többségével, nem a hagyományos üzletek kihalását eredményezte, hanem a városközpont funkcióját erősíti – hangzott el az indoklásban.

– Nevezhetjük ezt urbanisztikai „attrakciónak” is, melynek révén a tér kihasználhatóvá, mozgalmassá és élettel telivé vált – mondta a főépítész.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában