Helyi közélet

2015.01.06. 17:07

Visszatekintő - Akár életük árán is

Nyíregyháza - Fontos, hogy az emberek tudják: a biztonság­érzetük abból ered, hogy valakik mindig ott állnak mellettük. Válogatás 2014. legérdekesebb interjúiból.

Nyíregyháza - Fontos, hogy az emberek tudják: a biztonság­érzetük abból ered, hogy valakik mindig ott állnak mellettük. Válogatás 2014. legérdekesebb interjúiból.

Az elmúlt évben interjút készíthettünk számos magas beosztású személlyel is. Közöttük volt dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke is, aki nyíregyházi származású.

Tudjuk, hogy a szövetségi rendszer kötelezettségekkel is jár, de mit keresünk mi például a nyugat-afrikai volt francia gyarmaton, Maliban?

Dr. Benkő Tibor: A rend és a biztonság érdekében vannak ott jelen a magyar katonai egységek. A nemzetközi erőket mozgósító missziókban a szövetségesek minden egyes alkalommal egyeztetnek, hogy egységeik a harcászati tevékenységekhez kapcsolódnak, egészségügyi ellátásból vagy a képzésből, oktatásból veszik ki a részüket. Mi jeleztük, hogy Maliban oktatási, képzési feladatot vállalnánk, és mesterlövész-kiképzést segítő oktatókat kértek tőlünk. Ez a magyar kiképzők elismerése, de értelemszerűen abból a körből kerül ki az oktató, ahol ismerik az adott technikai eszközt, és magas színvonalon kezelik azt. Ezt nyújtottuk mi.

Nem lennének elfogadottabbak mondjuk az orvosok, mérnökök?

Dr. Benkő Tibor: Ne feledjük: ha szeretnénk megőrizni a katonai tekintélyünket, akkor a katonai szövetségi rendszerből eredő kötelezettségeinknek nem tehetünk eleget azzal, hogy mindenhová csak szakácsot, orvost vagy földrajztanárt küldünk. De miért erről az oldalról közelíti meg ezt a kérdést? Miért nem onnan, hogy ha ebben a nyugat-afrikai országban kiképzett hadsereg őrködik a rend és nyugalom fölött, akkor hatékonyabban védi meg a különböző népcsoportokat, előzi meg a vérengzéseket, és érhető el ezzel, hogy a tavalyi 136 milliós migránshoz képest kevesebb ember hagyja el hazáját? A migráció világméretű feszültség, Magyarországon is egyre érzékelhetőbb. Egy ilyen misszió összetett kérdés.

Mit érez egy katona, amikor szomszédos ország vezető politikusa azt mondja: beugrik a tankba és eltiporja Budapestet? Az az elhíresült Slota-nyilatkozat…

Dr. Benkő Tibor: Ezt a politikusi viselkedést nem szeretném minősíteni. Ha valaki úgy gondolja, hogy ez ennyire egyszerű, akkor maradjunk annyiban, hogy ezzel nagyfokú tájékozatlanságról ad tanúbizonyságot. (…) nagyon fontos az is, hogy az emberek tisztában legyenek vele: a biztonságérzetük abból ered, hogy valakik mindig ott állnak mellettük, készen arra, hogy bármikor megvédjék. Ahogy azt esküben vállalják: akár életük árán is.

KM-NYZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában