Helyi közélet

2015.02.03. 19:56

Farsangolnak Panyolán

Panyola - A magyar népszokások újabb szatmári mérföldkövéhez érkezve.

Panyola - A magyar népszokások újabb szatmári mérföldkövéhez érkezve.

Rohanó hétköznapjainkban a népszokásokból eredő ünnepköreinket is illik megbecsülni, de sokszor mégis elrohanunk mellettük. Pedig a legkülönbözőbb ötletekben, gazdag játékok kialakulásában nem kis szerepe volt és van a farsang szabad szárnyalású szellemének. Ez az ünnepkör a közösségek számára szórakozással teli, vidám, felszabadult légkört teremt szüntelen.

„Ilyen má rég vót!” Biztosan sokan emlékeznek még rá, hogy a tavalyi évben az alábbi jelmondattal készült a Panyolai Ifjúsági Szervezet (PISZ) az első hagyományőrző farsangi rendezvényének megszervezésére. Azóta a panyolaiak lelkesedése mit sem változott, és a 2014-es hagyományőrző farsangjuk az idén ismét újraéled. Ebbéli törekvésük célja sem titkolt senki előtt: továbbra is szeretnék, ha a lehető legteljesebb hitelességgel tudnák bemutatni az elfeledettnek hitt szokásokat sokak számára.

– Február 7-én, szombaton mindenkit nagy szeretettel várunk újra Panyolára. Községünk élete ilyenkor megpezsdül, ugyanis évről évre egyre többen érkeznek farsangolni hozzánk – említette Muhari Zoltán, Panyola polgármestere.

– Vendégházaink megteltek, a település apraja-nagyja lelkesen készül a nagy alkalomra. A maskarás felvonulásra már nagyon sokan jelentkeztek, ebből is látszik, hogy a régi jelmezeket újra szeretnénk magukra ölteni az itt élők. Éjfélkor pedig egy retro bulival fogjuk búcsúztatni mostani hagyományőrző farsangunkat – fogalmazott Piros Péter, a Panyolai Ifjúsági Szervezet (PISZ) elnöke.

A program:

13 óra: Maskarás felvonulás

14 óra: Kölyökfarsang

18 óra: „Indul a Bakterház” – a rozsályi Hajnalpelika Egyesület előadása

19 óra: „Nótaszó” –a panyolai Szamosparti Nyugdíjas Klub fellépése, majd a Szatmár Táncegyüttes műsora következik

20 óra: Jelmezverseny

21 óra: Bakator Zenekar koncertje

22 óra: Táncház - Bál

- Széles Szabolcs -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában