Helyi közélet

2015.02.12. 11:14

„Szálkák” és gerendák…

Nyírmeggyes - A nyírmeggyesi őstermelők ingyen vállalták, hogy segítenek a tűzifa házhoz szállításában.

Nyírmeggyes - A nyírmeggyesi őstermelők ingyen vállalták, hogy segítenek a tűzifa házhoz szállításában.

„Nemrégiben osztották a falunkban a segélyes fát. Meghatározták, hogy kik és milyen feltételekkel kaphatnak belőle. Mivel egyedül nevelem a három iskolás gyermekemet, nekem is jár. Egyik nap felhívtak, hogy menjek haza a munkából, mert most szállítja ki a fát az egyik vállalkozó a hivatal megbízásából. A helyszínen kiderült: valóban szerepelek a tüzelőre jogosultak listáján, ám a mezőgazdasági gép sofőrje közölte velem, hogy ő bizony nem jön a portám felé, majd kiszállítják nekem mások a hivatal járművével” – kereste meg lapunkat panaszával a Nyír­meggyesen élő Huszti Miklósné.

Kevés volt a kis traktor

Az édesanya kérésére utánajártunk, hogyan zajlik a szociális tűzifaosztás a településen, mennyien, és „fejenként” mennyit kaptak, illetve milyen ütemterv alapján történik a tűzrevalók házhoz szállítása. Érdeklődésünkre Szőkéné Vadon Edit polgármester elmondta: összesen 254 köbméter szociális tűzifát osztottak szét a faluban, a képviselő-testületi döntés értelmében egy-egy háztartásba 0,7 köbméter tüzelő jutott. A támogatásból alanyi jogon részesülőket (305 lakost) januárban határozatban tájékoztatta a hivatal, ezen felül – egyéni kérelem alapján – 61 nyugdíjas részesült még ilyen támogatásban. Utóbbira közel 130 kérvény érkezett, de mivel nem volt elegendő tűzifa, a jövedelem függvényében állapították meg, hol van legnagyobb szükség e természetbeni juttatásra.

– Az önkormányzatnak a kiszállításhoz nincs megfelelő eszköze, csak egy kis traktorja, amely egyszerre csak egy háztartásba tudta volna kiszállítani a tűzifát, ezért a nyírmeggyesi mezőgazdasági vállalkozók (őstermelők) vállalták, hogy segítenek a szállításban, mindenféle anyagi ellenszolgáltatás nélkül. A felajánlást örömmel elfogadtam – mesélt az előzményekről és a példa értékű összefogásról Szőkéné Vadon Edit.

Lába kelt az óvoda téli tüzelőjének

– A kiszállítás során volt, aki nem tartózkodott otthon, vagy szólt a vállalkozó, hogy személyes okok miatt nem szállítja házhoz a fát. Ezeket a problémákat az önkormányzat kis gépével, előre egyeztetett időpontban orvosoltuk. Bár a rendelet február közepéig szabott határidőt rá, a múlt hónapban minden jogosulthoz eljuttattuk a tüzelőt.

– Hálával tartozunk a sok önkéntesnek, akik ebben a nem kis feladatban a segítségünkre voltak. Őszinte elismerés illeti azokat is, akik miután átvették az őket megillető famennyiséget, rögtön felajánlották azt az óvoda fűtésére – a választás utáni hercehurcában ugyanis az intézmény téli fűtésére betárolt famennyiség eltűnt… – árulta el a polgármester.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában