Helyi közélet

2015.03.17. 16:50

Az önellátás a község célja

Buj - A tervek szerint az idén már a helyi savanyító­üzemben dolgoznák fel a Bujon termesztett zöldségeket.

Buj - A tervek szerint az idén már a helyi savanyító­üzemben dolgoznák fel a Bujon termesztett zöldségeket.

Mint a legtöbb településen, Bujon is az elsődleges cél, hogy az önkormányzat fennakadás nélkül működtesse ebben az évben is az intézményeket: többek között az egységes óvodát és bölcsődét, az integrált közösségi központot, a szociális alapszolgáltatási központot.

Megújuló energiák

– Pályáztunk az iskola energetikai felújítására, most annak az elbírálására várunk – mondta el lapunknak Barta Miklós Ferenc polgármester. – Szigetelni kellene a külső homlokzatot, a nyílászárók is megértek már a cserére, s nagyobb szerepet kellene kapniuk a megújuló energiáknak is a mindennapi működtetés során. A többi intézményünket az elmúlt öt évben szintén az energiahatékonyság jegyében újíttattuk fel.

Szilárd burkolattal

– A településen található még 2,5 kilométer hosszúságú föld­út, amit szilárd burkolattal szeretnénk ellátni. Célunk továbbá, hogy a Start közmunkaprogram keretében mintagazdálkodást valósítsunk meg. A közmunkaprogramon belül 150 személynek tudunk munkalehetőséget teremteni.

– Az önellátó gazdálkodást szeretnénk minél jobban kiépíteni. Jelenleg 26 hektár nagyságú területen termesztünk zöldségféléket, a lakosság átadja hasznosításra azokat a földterületeket, amiket nem képesek megművelni. Az önellátást, illetve a termékek helyben való feldolgozását segíti majd az a savanyítóüzem, amit ebben az évben szeretnénk megvalósítani. A tervek között szerepel egy mintabolt, ahol a savanyítóüzemben készült termékeket árusítanánk – tette hozzá Buj vezetője.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában