Helyi közélet

2015.04.15. 17:24

Ismerős a mosolygós szent

Csaroda - Népművészeti és gasztronómiai programok várják a turistákat Csarodán.

Csaroda - Népművészeti és gasztronómiai programok várják a turistákat Csarodán.

Szeszélyes áprilisi idő. Olykor kisüt a nap, majd a felhő mögé bújik. A reggeli csúcsforgalom után elindulunk Szatmárba kirándulni. Felvetődik a kérdés: pontosan merre is? A régi 41-es úton, vagy az M3-as új szakaszán? Végül a régi úton megyünk, bámészkodni szeretnénk, nem rohanunk. Így a táj részeseiként közvetlen közelről nézhetjük a természet megújuló tavaszi arcát.

A táj kulturális csomópontja

A gyönyörű baktai erdő mellett haladunk el, és mindenfelől szebbnél szebb zöldülő fák, fenyők, bokrok integetnek az út mellett. Így sincs messze Csaroda. Ám utunk célja nem csupán a csodás középkori templomok, műemlékek megtekintése, hanem elsősorban arra vagyunk kíváncsiak, hogy vajon a látnivalók mellett milyen vendégcsalogató programok várják majd a turistákat. Megkeressük Csaroda polgármesterét, akitől elsősorban a programok felől érdeklődünk.

– Csaroda a térség egyik földrajzi és turisztikai központja, az ide látogató a híres templom mellett a népi építészet emlékeivel is találkozhat. Emellett egyre inkább a táj kulturális csomópontjává is válik – jegyezte meg Hézser Ákos Pálné polgármester.

– Több programmal várjuk a település és a környék lakóit, illetve a turistákat.

Néhány hét múlva, májusban a környék közösen felállított hivatala hét településének lakóit várja szeretettel, ahol mindenkinek alkalma lesz megkóstolni a helyi gasztronómia finomságait.

– Júniusban rendezzük meg a már hagyományosnak számító Csaronda-parti fesztivált, ahol hagyományőrző, népművészeti és gasztronómiai programok várják majd az érdeklődőket, turistákat. Természetesen nem marad el decemberben a karácsonyi forgatag sem.

Megkezdték a vadregényes Csaronda patak kotrását, tisztítását is, így az hamarosan sportolási célokra is alkalmas lesz. Szeretnének majd a közelben lévő természeti csodák, a Báb tava és a Nyíres-tó mellé túrákat szervezni.

Feketevíz patak

Csaroda és környéke már a honfoglalás előtt is lakott hely volt. Nevét írásos formában 1299-ben említik először az oklevelek. A település nevét az itt folyó Feketevíz patak szláv elnevezéséről (Csernavoda) kapta. A 13. században a Káta nemzetség birtoka, e nemzetségből származott a Csernavodai család.

Védettséget élvező emlék

A csarodai templom egy patak mellett álldogál úgy 800 esztendeje.

Piroska, a kedves házigazda invitál be a református templomba, ahol a mosolygós szentek, Damján és Kozma régi ismerősként fogadnak. Hajtsunk fejet a két női szent, Katalin és Dorottya, és persze, a többiek előtt is, akik vértanúhalált haltak. Megérkezik néhány látogató is, Munkácsról jöttek.

A környék egyébként nem véletlenül élvez műemlékvédelmi védettséget. A templom mellett néhány egyszerűségében is pompázó parasztház láttán bizony gyakran kattan a fényképezőgép.

- Bodnár István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában