Helyi közélet

2015.05.16. 17:04

Az alkotás szeretett adás

Kisvárda – Aki belép Kisvárdán a Várday István Városi Könyvtárba, az előtér jobb oldalában elbűvölő látványban részesül.

Kisvárda – Aki belép Kisvárdán a Várday István Városi Könyvtárba, az előtér jobb oldalában elbűvölő látványban részesül.

„ A legnagyobb öröm az alkotásban a felszabadult, vég nélküli játék, új utak nyitása, a harmónia és az örömszerzés a másik számára" - Galánfi András (1945–) magyar népművész és fafaragó iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

A könyvtár és az Első Kisvárdai Képzőművészeti Műhely rendezésében, május 14–én nyitotta meg Jánvári Nikolett művésztanár dr. Szalmásné Nagy Tímea, „Kreativitás” című kiállítását. A Paverpol–technikával készült szobrocskák, üveggallérok, amelyek alkotója dr. Szalmásné Nagy Tímea. A Könyvtárgalériában most 35 szobor, 25 grafika, egy olajkép, 12 maszk és kép látható. A Paverpol attól népszerű, hogy egy drótváz, egy textildarab vagy más természetes anyag és alufólia segítségével hozhatsz létre egy egyedi műalkotást viszonylag rövid idő alatt. Készíthetnek belőle pl. domborműveket, szobrokat, kisplasztikát,, dekorációkat és egyéb tárgyakat művészek és hobbyalkotók egyaránt, amit fantáziájuk megálmodik.

A szépség megjelenítése

–Kisvárdán élek családommal. Kisgyermek korom óta szívesen alkotok. Létszükségletem a szépség megjelenítése. Sok területen kipróbáltam már magam. Grafit, olaj, textil, decoupage és egyéb technikák nem ismeretlenek számomra. 12 évvel ezelőtt belekóstoltam a velencei maszkok készítésébe is. 2008–tól rendszeresen részt veszek Kisvárdán, a Tavaszi Tárlaton.

Képeim több alkalommal eljutottak Szlovákiába is. Legutóbb Nyíregyházán a Bencs Villában láthatták alkotásaimat az érdeklődők. Folyamatos tanulás jelen van az életemben. Jelenleg is egy festő kurzuson veszek részt. 4 évvel ezelőtt meghívást kaptam Nemzetközi alkotótáborba, ahol lehetőségem nyílt kárpátaljai, szlovákiai, valamint hazai művészekkel együtt alkotni. Azóta is minden évben aktívan részt veszek ezeken. Rengeteg segítséget kaptam addig és kapok a mai napig. Itt ismertem meg a textilszobrászat varázslatos világát. Ebből a találkozásból „első látásra szerelem lett”. Azóta minden szabadidőmet ezen technika csiszolására fordítok nagy–nagy szeretettel. Immár Paverpol oktatóként átadhatom az érdeklődőknek e csodálatos technika nyújtotta végtelen lehetőségeket. Munkáimban kamatoztatom az évek folyamáén kipróbált különböző technikát.”– mondta el önmagáról az alkotó.

Szivák Gábor a Várday István Városi Könyvtár igazgatójának köszöntőjét követően a Weiner Leo Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak (zongora: Miller Olga, hegedű: Palkovicsné Nagy Gabriella, cselló: Agárdi Gáborné) Haydn (1732–1809–osztrák zeneszerző) egy művét szólaltatták meg mintegy aláfestve a látható alkotások, s megnyitójának hangulatát.

A kreativitás mindenkinek megadatik

A mai kiállítás címe: kreativitás,– melynek sokféle meghatározása létezik. Viszont ez a fajta emberi tulajdonság bár szinte mindenkinek megadatik, lehetséges, hogy nem ismeri fel, vagy éppen nem tud vele mit kezdeni. A kreatív erő adja az egyénszámára az élet igazi értelmét. Ez a kreatív erő tűzi ki a célt és agyúttal biztosítja az eszközt a cél elérésében – kezdte megnyitóját Jánvári Nikolett művésztanár. Majd így folytatta, a mai kiállítás különleges és egyedülálló anyagát létrehozó művész is kitűzött egy fontos célt az életében.

Megmutatni a szépet a világnak, megmutatni, hogy megannyi lehetőség rejlik a mások számára talán jelenléktelen dolgokban. A cél mellett az eszköz is nagyon fontos szerepet játszik az életében. Eszközként pedig felhasználja az emberi kapcsolatait is, hiszen több ember is hatással volt munkássága kialakításában. Örömét leli az alkotásban, harmóniára talál, miközben műveit készíti, s ahogyan ő fogalmazott: „megtaláltam önmagam, épp időben jött az életembe a művészet, szerelem volt az első pillanattól. Ez a paverpol technika pedig a szerelmem marad életem végéig. Ez egy olyan nap, amikor egyre közelebb kerülhet céljához: segít láttatni és átadni a szépet az embereknek! Hiszen a szépség mindenütt ott van, nem rajta múlik, hogy nem látjuk meg.

Az alkotás, újabb születés, szeretett adás

–Az alkotás nem csupán hobbi, vagy gondos munka. Művészet ez, egy sohasem múló csoda. Aprócska kincs minden darab, dolgos kezek munkája. Az élet egyik legszebb hivatása. Az alkotás mindig egy újabb születés, mikor a gondolat életre kél. Szív és lélek van benne, nem csupán anyag. Ez az, mi mindenkinek értelmet ad. Aki alkot, létrehoz, az tudja igazán, milyen, mikor a fantáziának semmi sem szab határt. Amikor egy anyag a Te munkádra vár. Formázod, vágod, varrod, kötöd, fested, vagy szövöd…Általad születik Te a része vagy, benne megláthatod önmagad. Meglátnak mások is és érzik azt, hogy a munkáid által szeretetett adsz!– mondta zárásként a művésznőhöz szólva Jánvári Nikoletta.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában