Helyi közélet

2015.05.23. 13:20

Az egyházi élet rendezését ünnepelték Beregdarócon

Beregdaróc - Ebben az évben Beregdaróc adott otthont a most tízesztendős megyenapi ünnepségnek.

Beregdaróc - Ebben az évben Beregdaróc adott otthont a most tízesztendős megyenapi ünnepségnek.

A megyei közgyűlés az 1092. május 20-án Szabolcs községben megtartott zsinatra, mint a törvényhozás történetének nevezetes eseményére, az államiság és az állami törvénykezés korai megnyilvánulására, s a családi élet védelmére tett első intézkedésekre emlékezve a 2005-ös rendeletével május 20-át Szabolcs-Szatmár-Bereg megye napjává nyilvánította. Azóta a megyei önkormányzat minden évben koszorúzással egybekötött ünnepség keretében hajt fejet Szent László királyunk és a nevezetes történelmi esemény emléke előtt, és kitünteti a megye felemelkedése érdekében sokat tett egyházi és közéleti személyiségeket, vállalkozókat, művészeket.

Ebben az évben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Beregdarócot választotta megyenapi ünnepsége helyszínéül. Pénteken a Szabolcsban megtartott koszorúzást követően az Árpád-kori gyönyörű kis település méltóképpen fogadta a rendezvény vendégeit.

Elsőként Németh Péter református lelkész és Mosolygó Tamás görög katolikus parókus hirdetett igét Beregdaróc 14. századi református műemléktemplomában. Az istentisztelet után Pálinkás György polgármester Szent István tetteire emlékeztetve köszöntötte vendégeit. – Azt remélem, hogy az istentiszteletünk nem csak a résztvevőkért szólt, hanem minden magyar emberért határon innen és túl – mondta el köszöntőjében a község első embere.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a kivívott és megszilárdított ezeréves értékek időtállóságáról szólt. – A nemzet megerősítéséhez és felvirágoztatásához nem hagyhatunk fel színes hagyományaink, a történelem útvesztőin átívelő szokásaink ápolásával. Továbbra is meg kell védelmeznünk azt az elvet, hogy Magyarországot méltó hely illeti meg a keresztény államok közösségében – hangsúlyozta az államtitkár.

Dr. Bölcskei Gusztáv elsőként kapott „Pro Comitátu” kitüntető díjat, s az alábbi szavakkal köszönte meg az elismerést: – Hálás vagyok azért a szeretetért Istennek, amit egész életem során megtapasztaltam, s most ebben a kitüntetésben is érezhetek – fejezte ki háláját a Debreceni Hittudományi Egyetem rektora.

KM-MJ

Kitüntetettek

„Pro Comitatu” díj: Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye megyéspüspöke, Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület volt püspöke„Gaál Lajos” díj: Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke

„Kiss Áron” díj: dr. Kovács Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola oktatási rektorhelyettese

„Kozma Pál” díj (posztumusz): Antall István rádiós újságíró

„Lónyay Menyhért” díj: Novák Tibor, a Nobilis Zrt. vezérigazgatója

„Kállay András” díj: dr. Tarcsa Csaba rendőr dandártábornok, volt megyei rendőrfőkapitány

„Westsik Vilmos” díj: dr. Simon László egyetemi tanár

„Kölcsey Ferenc” díj: Kulcsár László nyugdíjas pedagógus

„Korányi Frigyes” díj: dr. Lakatos István, a Jósa András Oktatókórház idegsebész főorvosa

„Kovács József” díj: Oláh Tibor, a kisvárdai Bessenyei György-gimnázium igazgatóhelyettese

„Újlaky István” díj: Kovács Istvánné, a Szent Lukács Görög Katolikus Gyermekvédelmi Központ vezetője

Megyei közgyűlés emlékplakettje: Darócziné Danku Erika, a beregdaróci általános iskola tanítója

Megyei közgyűlés ezüst emlékérme: Dalanics Zoltán görög katolikus szervezőlelkész

Megyei közgyűlés bronz emlékérme: Tóth Miklós Tiborné nyugdíjas pedagógus

Beregdarócért emlékérem (posztumusz): Seszták Imre, a Turbo Team Kft. egykori ügyvezető igazgatója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában