Helyi közélet

2015.05.08. 20:19

Az elődök példaként szolgálnak

Nyíregyháza - Akusztikus zenei ünnep, testvérvárosi évfordulók és civil forgatag a nyíregyházi városnapokon.

Nyíregyháza - Akusztikus zenei ünnep, testvérvárosi évfordulók és civil forgatag a nyíregyházi városnapokon.

A megyeszékhely újratelepítésének 262 évfordulójára emlékezve háromnapos programsorozat kezdődött a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen csütörtökön. Az első nap Nyíregyháza és Iserlohn testvérvárosi kapcsolatának negyed évszázados jubileumáról szólt a levéltárban és a múzeumban. A pénteki program ünnepi közgyűléssel kezdődött, ahol ugyancsak nagy szerepet kaptak a testvértelepülések.

Ígéretek a folytatásra

Dr. Peter Paul Ahrens iserlohni polgármester azt mondta, hogy a negyedszázaddal ezelőtti kitűzött célokhoz közel jutott a két város, de ez nem jelenti azt, hogy hátra lehet dőlni.

– Személyes kapcsolatok sűrű hálója szövi át a városaink közötti együttműködést, amit tovább kell folytatni. A fiataloknak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy beleláthassanak a másik nemzet mindennapjaiba, és részesei lehessenek egymás kulturális és sportéletének.

Szatmárnémeti 2000-ben lett Nyíregyháza testvérvárosa, a település alpolgármestere, Roca Radu pedig ígéretet tett a folytatásra. – Akkor, amikor a két település vezetői aláírták a szerződést, még egyik ország sem volt az Európai Unió tagja, ma viszont már sok közös uniós projekt is összeköt bennünket. Remélhetőleg ez így lesz a jövőben is, és kölcsönösen segíthetjük egymást – mondta az alpolgármester.

Kitartás és szorgalom

Dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere arról beszélt, hogy a városnap célja, azon túl, hogy az itt élők és az ideérkezők gazdag kulturális és gasztronómiai programok közül válogathassanak, az elődeink munkássága előtti tiszteletadás.

– Amikor 1753-ban 300 család költözött Cserkeszpusztára, nem sokan fogadtak volna arra, hogy a település fejlődésnek indul, de a kitartásuk, nyitottságuk, toleranciájuk és tenni akarásuk egy új várost hozott létre. Olyan történelmi tettet hajtottak végre, amiből a legnehezebb időszakokban is erőt meríthetünk, és ami példaként szolgál minden ma élő nyíregyházi számára. Azóta sokat változott a világ, nekünk a legújabb kor kihívásaira felelve modern várost kell építenünk. De ez nem zárja ki a kapcsolataink bővítését és erősítését, sőt! Ez is fontos része a jövőnknek – mondta Kovács Ferenc, aki elismeréseket adott át azoknak, akik sokat tettek a testvérvárosi kapcsolatok kiépítéséért, fenntartásáért. Az iserlohni és a szatmárnémeti küldöttség vezetője mellett dr. Barabás László tiszteletbeli konzul és Csabai Lászlóné, Nyíregyháza korábbi polgármestere munkáját is jubileumi emlékplakettel köszönte meg a városvezető.

Az ünnep elmaradhatatlan részeként az emlékezés és a tisztelet koszorúit elhelyezzék a városalapítók szobránál, előtte a Kossuth-gimnázium diákjainak műsorát láthatták a belvárosba látogatók. A Váci Mihály Kulturális Központban megnyitották a I. Nyíregyházi Nemzetközi Plein-Air Művésztelep kiállítását, egy órával később pedig már hangversenyre várták a zenekedvelőket a VMKK-ban. S míg Nyíregyháza emblematikus épületében a művészeteké volt a főszerep, addig a főtér a zene birodalmává változott. Délután négy órakor kezdődött az akusztikus zene ünnepe, színpadra lépett többek között a Pila Acoustic, az estet a Dimenzió zenekar „Rocadili” műsora zárta.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában