Helyi közélet

2015.05.29. 09:57

Nézőpont: Szomorú vasárnap

<em>Nem könnyű egy olyan témában állást foglalni, melyhez mindenkinek volt (van) egy-két keresetlen szava. Kevés olyan rendelet, törvény született, melyről ennyit polemizáltak volna az emberek. Vasárnap a családoké! – mondja a jogalkotó. Erre jön a válasz: akkor is az lesz, ha együtt vásárolnak!</em> Dankó Mihály jegyzete.

Nem könnyű egy olyan témában állást foglalni, melyhez mindenkinek volt (van) egy-két keresetlen szava. Kevés olyan rendelet, törvény született, melyről ennyit polemizáltak volna az emberek. Vasárnap a családoké! – mondja a jogalkotó. Erre jön a válasz: akkor is az lesz, ha együtt vásárolnak! Dankó Mihály jegyzete.A NAV-os adatokból annyi látszik, hogy a vasárnapi forgalom a felére esett vissza. A napi átlagforgalom viszont jelentősen nőtt. Ezek a száraz tények. De nézzük, mi van mögöttük. A hetedik nap szentsége ,,Isten megpihenéséből” ered. „Ez a megpihenés a Genezisben a teremtés teljességéhez tartozik, ez alkotja a paradicsomi békét.” No itt éppen nem a békéről van szó. Mert szép és jó volna, ha az átlag családnak meglenne a klasszikus időbeosztása.

Már a „8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás” elve is rég bedöglött. A túlóra, a plusz munka, s ezer más elfoglaltság, mely része a megélhetés utáni hajszának, nem ad erre lehetőséget. A felborult napirend, az örökös hajsza mellett már a gyereknevelésre sem jut idő. Vagyis, mára kiderült, az időnkkel már régen nem mi rendelkezünk. Visz bennünket a kényszer. Talán a valóban a vasárnap az, mely még úgy, ahogy megmaradt. Ebbe fért bele a közös együttlét mellett a heti bevásárlás is. Most maradna a közös program, de ez csak ábránd. A fáradság, a fásultság, a pénzhiány meggátolja, hogy a „nemes céllal megalkotott” törvény elérje célját.

Különben is, sokan egyfajta beavatkozásnak veszik a saját életükbe, az ilyen tiltást. Majd én eldöntöm! Ebben van is valami, hisz attól nem lesz valaki vallásosabb, ha bezárnak a boltok. Aztán ott vannak a kisboltok, a piacok! Az ott dolgozók családjával mi lesz? Vagyis szép, szép az akarat, de ha nem hoz eredményt, kár erőltetni. Az már csak plusz, hogy az a kereskedelmi dolgozó, aki vasárnap „pihenhet”, „bepótolja” a munkát a meghosszabbított nyitva tartáskor, és még plusz bért sem kap érte. Az egyik politikus így nyilatkozott: „Egy értékalapú politikai döntésnél sok esetben nem csak azt kell mérlegelni, hogy egy döntés népszerű-e, lesz-e rövid távú, politikai haszna!” No de uraim, akkor ki, kiért van? Talán, ha több időt fordítottak volna az előkészületekre, valódi hatástanulmányok készülnek, a hatalmi arrogancia helyett érveket használnak a meggyőzésre, esetleg mindenki könnyebben elfogadja a döntést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában