Helyi közélet

2015.06.07. 17:39

A szervezet „étellázadása”

Nyíregyháza - Az ételintoleranciát érdemes komolyan venni, több tünet utalhat a jelenlétére.

Nyíregyháza - Az ételintoleranciát érdemes komolyan venni, több tünet utalhat a jelenlétére.

„Nagy valószínűséggel mindenkinek van egy olyan ismerőse, aki gyakran panaszkodik puffadásra, arra, hogy zavarják a bélgázok, a hangos bélkorgás, amihez fáradékonyság is társul. Legtöbben számos szakvizsgálaton átesnek, de még sincs megnyugtató válasz. Mindezt azért írom le, mert én ugyanígy jártam, mire kiderült, a gyomortükrözés és a laborvizsgálatok helyett elegendő lett volna egy ételintolerncia-vizsgálat” – írta levelében Kiss Katalin. Nyíregyházi olvasónk panaszai rövid időn belül megszűntek, történetét tanulságul szánta.

– Sokan gondolják, hogy az ételintolerancia csak egy új elnevezés az ételallergiára, vagy az ételallergia egyik fajtáját nevezzük így, holott az ételallergia és az -intolerancia között alapvető különbség van – hívta fel a figyelmet dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos. – A probléma elnevezése nem egységes. Angliában étel­intoleranciaként említik, az amerikai területeken élelmiszer-érzékenységről beszélnek, de újabban elfogadott a „III. típusú, azaz késleltetett allergia” elnevezés is.

Mi az ételintolerancia?

– Az ételintolerancia és az ételallergia közötti legfontosabb különbség, hogy míg az ételallergia által kiváltott tünetekért minden esetben az immunrendszer tehető felelőssé, addig az ételintolerancia tüneteit az emésztőrendszer okozza. Az ételintolerancia tehát az emésztőrendszer és az immunrendszer egymásra hatásából kialakuló krónikus érzékenység bizonyos ételekre. A szervezet „nem tűri” ezek elfogyasztását, és kellemetlen tünetekkel tiltakozik ellenük – magyarázta a Derma-Art Bőrgyógyászati Magánklinika tulajdonosa. – Az ételintolerancia kialakulásakor a tünetek a kiváltó étel elfogyasztása után hosszú idővel – akár napokkal, hetekkel később – jelentkeznek, súlyosságuk pedig függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. A népesség kb. 40 százaléka szenved tőle. A betegség gyógyszeres kezelést nem igényel – a tünetek a megfelelő étrend kialakításával és betartásával általában megszűnnek.

– Az ételintolerancia tünetei között meg kell említeni a visszatérő, sokféle kellemetlen panasz közül az álmatlanságot, a bőrproblémákat (pattanások, viszkető vörös foltok, kiütések), a depressziót, az emésztési zavarokat (hasmenés, puffadás, székrekedés), az ízületi gyulladást, a menstruációs problémákat, a migrént és a súlyproblémákat is – sorolta a szakember. – Fontos tudni azt is, hogy egyidejűleg többféle panasz is előfordulhat, a tünetek látszólag minden ok nélkül jelentkeznek. A laboratóriumi leletek általában semmilyen konkrét betegségre nem utalnak.

A teszt kimutatja

– Az ételintolerancia kimutatására használt FoodDetectiveT tesztkészlet egy nagyon régóta sikerrel alkalmazott immunológiai vizsgálótechnikát (az ún. ELISA – EIA – technikát) használ élelmiszer-specifikus ellenanyagok (IgG) kimutatására. A teszt a hagyományos technikát a legmodernebb chiptechnológiával ötvözi. Ez az újítás teszi lehetővé, hogy egy csepp vérből egyidejűleg nagyon sok élelmiszerrel szemben kifejlődött intoleranciát mutassunk ki. A teszt segítségével egy csepp vérből egy órán belül 46 élelmiszer-specifikus IgG pontos, gyors meghatározására nyílik lehetőség – említette dr. Beleznay Gyöngyike.

Nem ugyanaz!

– Az ételallergia nem azonos az ételintoleranciával! – hangsúlyozta a szakember. – Az ételallergia (a klasszikusan így nevezett, I. típusú, azaz IgE antitesthez kötődő reakció) a szervezet azonnali, heves válasza bizonyos élelmiszerekre. Tünetei életveszélyesek is lehetnek. Sokkal ritkábban fordul elő, mint az ételintolerancia; a népesség egy százalékát veszélyezteti. Felismerése és gyógyszeres kezelése orvosi szaktudást igényel.

KM

Statisztikák

Ételallergia gyakorisága

A National Center of Health Statistics eredményei alapján az USA-ban közel 50 millió ember szenved allergia miatt. Ezen belül az ételallergia gyakorisága 2-4%.

Európában az étel allergiások száma 2-5% körüli. A gyerekeknél négyszer gyakoribb (>8%), mint a felnőtteknél (<2%).

Ételintolerancia gyakorisága

A Food and Drug Administration (FDA) adatai szerint 75-84 millió amerikainál ételintolerancia igazolható. Ez a lakosság 28%-át jelenti. Az ételintolerancia miatt 60-70 millió embernél jönnek létre emésztőrendszeri betegségek, úgy, mint reflux betegség, irritábilis bél szindróma, székrekedés, laktóz intolerancia.

Az étel intolerancia gyakorisága nagyon változatos, számos tényező befolyásolja, az európai lakosság 15-30-%-ban mutatható ki, és elsődlegesen felnőttekben.


A pattanás oka is lehet

Szervezetünk egyéni érzékenységünktől függően túlzott reakciót mutathat egyes élelmiszerekre vagy alapanyagokra – ennek hatása pedig akár bőrelváltozások képében is megmutatkozhat.

Így pattanásos bőr esetén is ajánlott az ételintolerancia-vizsgálatot elvégezni – lásd például az ételintolerancia-gyorstesztet, vagy az ételintolerancia gépi diagnosztikát (előbbi 46, utóbbi több mint 200 élelmiszer és alapanyag esetében képes gyorsan és hatékonyan ételintoleranciát kimutatni).

Az ételintolerancia-vizsgálat eredményei alapján aztán személyre szabott étrend állítható össze, mely csökkentheti a panaszokat, segítheti a bőr megtisztulását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában