Helyi közélet

2015.06.13. 16:12

Az aszályos időjárás kedvez a fertőzésnek

Nyíregyháza - Különösen a gyengébb homoktalajokon már az aszálykár jelei is mutatkoznak.

Nyíregyháza - Különösen a gyengébb homoktalajokon már az aszálykár jelei is mutatkoznak.

– A május vége felé hullott 20–40 milliméter csapadék csak enyhítette a növények vízhiányát, de a talajok vízkészletét nem igazán gyarapította.

Az utóbbi napok 30 Celsius-fokot is meghaladó „forrósága”, az állandó szeles időjárás tovább fokozza a vízhiányos állapotot, különösen a gyengébb homoktalajokon, ahol már az aszálykár jelei is mutatkoznak – int a lehetőségekhez mérten most rendkívül fontos vízpótlásra kiskerti tanácsadónk, a megyei növény- és talajvédelmi hatóság szakembere.

Egyes portákon előfordul

A szőlő – bár nem jellegzetes növénye Szabolcs megyének – kis felületen nagyon sok portán, házi kertben, udvarban megtalálható, sok örömet és folyamatos elfoglaltságot adva a kertészkedőknek. A termesztés célja többféle lehet, sokan hobbi szinten borászkodnak, mások a friss csemegeszőlő kedvéért termesztik a növényeket, míg néhányan a lugas árnyékában szeretnek pihenni. A művelési mód is változatos, hiszen az udvarokon a sűrű lugas, a zárt kertekben a hagyományos tőkeművelés (bakművelés), egy-két kertben pedig kordonos művelés is előfordul.

Sajnos a szőlőnek is vannak rendkívül veszélyes károsítói, melyek közül a lisztharmat és a peronoszpóra nevezetű gombabetegségek a legfontosabbak. A szőlő jelenleg a virágzás vége, bogyókötődés stádiumában van, amikor fokozottan ügyelni kell a kórokozók elleni védelemre.

Kedvez az időjárás

A jelenlegi, aszályra hajló időjárási körülmények kimondottan kedveznek a lisztharmatos fertőzésnek. A tünetekre jellemző a leveleken megjelenő „lisztes” bevonat, először foltszerű, majd az egész levéllemezre kiterjedő formában. A levéllemez pödrődik, kellemetlen dohos szagot áraszt. A penészbevonat a bogyókon is megjelenik, melyeknek a héja később barnán parásodik, megkeményedik. A növekvő szemek a parás, kemény héjat felrepesztik, melynek következménye a „sérves bogyó” elnevezésű tünet. Az időjárás függvényében a fertőzött fürtök elszáradnak vagy elrothadnak.

A védekezés során a megelőzésre kell törekedni, továbbá a lisztharmat elleni szereket keverjük a peronoszpóra elleni szerekkel, vagy válasszunk olyan gyári kombinációkat, készítményeket, melyek mindkét kórokozó ellen hatásosak. Az elemikén-tartalmú készítményeknél magas hőmérsékleten nagy a perzselésveszély, ill. az egyes fajták érzékenysége is eltérő (a csemegeszőlő érzékenyebb). A borszőlőt betakarítás előtt 3–4 héttel már ne kezeljük elemi kénnel, mert a bornak záptojás szaga lesz a kénhidrogén miatt.

A nyár közepétől

A későbbiekben csapadékosra forduló időjárás esetén a peronoszpóra tünetei is megjelenhetnek. Jellemző rá a nyár közepétől észlelhető szögletes levélfoltosság, mely foltok nekrotizálódnak, azaz beszáradnak, megbarnulnak, végső esetben a levelek lehullnak. A fürt zöldessárga lesz, majd megbarnul, elfeketedik és leszárad. Virágzás után mindenképpen ajánlatos egy-két peronoszpóra elleni kezelést is beiktatni a permetezési menetrendbe.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország június 13-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában