Helyi közélet

2015.06.23. 11:52

Omnibuszozás Kisvárdán és Lovas Fesztivál Dögében

Kisvárda – A dögei Ameko Lovas klub /a Bertók család/ pályáján 2015. június 28–án –vasárnap– lesz, az I. Szabolcsi Lovas Fesztivál és a Nyírségi Vágta előfutama.

Kisvárda – A dögei Ameko Lovas klub /a Bertók család/ pályáján 2015. június 28–án –vasárnap– lesz, az I. Szabolcsi Lovas Fesztivál és a Nyírségi Vágta előfutama.

A lovas programok mellett, több mint egy tucatnyi település lovasa mérkőzik majd meg egymással, emellett pedig hagyományőrző– és gasztrofesztivál várja a vendégeket. Mindezek mellett mindenféle családi és gyerekprogramokkal. estére pedig neves művészek és együttesek koncertjei várják az oda látogatókat. A nap eseményeinek közös szervezői Döge és Kisvárda Önkormányzata.

Kisvárdán, a szombaton megrendezésre került Múzeumok Éjszakáján nagy közönségsikert aratott a Rétközi Múzeum és a vár között közlekedő omnibusz kocsikázás. Az omnibuszozás lehetőségét a Rétközi Múzeum munkatársai szervezték meg. A tizenkét fordulóban több fél ezren élvezhették, /Szeregnyi testvérek „üzemeltetésében”/ a Csinos és a Matyi által húzta omnibuszozást. A magyarság történetében ősidőktől fogva kulcsszerepet játszott (játszik) a ló és a lovaglás. Valamikor úri dolog (volt) lovagolni, „kilovagolni”, „kikocsizni” is. Az évszázadok során lovas nemzetté vált a magyar. Igazolja ezt a lovak iránti hűség, a mélyen gyökerező ló szeretet és a lovassportok iránti érdeklődés. Vannak néhányan ma is akik, akik őrzik, ápolják és népszerűsítik a lovak iránti szeretetett, s annak hagyományit.



A Szeregnyi család hagyományőrzése

A szombati program mellett, hétfőn a késő délutáni órákban sokan láthatták a városlakók közül a városban omnibuszon utazókat. Vannak néhányan ma is, akik őrzik, ápolják és népszerűsítik a lovak iránti szeretetett, s annak hagyományit. A hétfői lovas sétakocsikázás –omnibuszozás– nagy élményt nyújtott családok, barátok, társaságok számára egyaránt. Aki/k/ szeretik a lovakat a lovak közelségét azok számára különleges élmény egy ilyen sétakocsikázás Felső–Szabolcs központjában Kisvárdán. Szeregnyi György és testvére János, a családi hagyományokat ápolva tovább őrzi a lovas hagyományokat. Az ő szervezésükkel élesztették újra a hagyományőrző lovasok csoportját Kisvárdán. A tagok rendelkeznek korhű huszár ruhákkal és a hozzá való karddal s a különböző felszerelésekkel.

Omnibuszozás –a lovas kocsikázás– csábító program, lehetne

A hétfői omnibuszozás, –sétakocsikázás”– kellemes élményt nyújtott résztvevőinek. A lovak, Csinos és Matyi húzta Omnibusz látványa és az azon való utazás újabb élménnyel gazdagította Kisvárdát, s azokat különösen, akik ennek a kellemes városismertető program részesei lehettek. Út közben meg is álltak, hogy akik közelebbről is szerették volna megtekinteni, megsimogatni Csinost és Matyit, azok azt megtehessék.



A város és a környék lakói számára, s az ide érkező vendégeknek –idegenforgalom– egy ma még kihasználatlan lehetőség. A programok ilyen irányú bővítése további élmények sokszínűségét biztosítaná az itt lakóknak és az ide érkező vendégeknek.

Országos program részeként Dögében

Vasárnap Dögében az I. Szabolcsi Lovas Fesztivál és a Nyírségi Vágta dögei előfutamán, omnibuszos zenés ébresztő, és egész napos omnibuszozás lesz, az érdeklődők számára, Csinossal és Matyival, a Szeregnyi testvérek ló szeretete jóvoltából, tudtuk meg Bertók Bélától a Nyírség Vágta nevezési igazgatójától. Az egész napos programban lesz huszár és lovas bemutató, de itt lesz Dobrovitz József világbajnok, világkupa-győztes fogathajtó, de rendeznek még Harman Mihály kettes–fogathajtó emlékversenyt és sok más lóerős programot is.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában