Helyi közélet

2015.06.13. 12:39

Vendégkommentár: Építésgyorsítás

Az építők ünnepén – június első vasárnapján – újra e csodálatos szakmára irányult a figyelem, az építésre, ünnepélyesen szólva a teremtésre, amelyben az isteni alkotást folytatják. Kulcsár Attila írása.

Az építők ünnepén – június első vasárnapján – újra e csodálatos szakmára irányult a figyelem, az építésre, ünnepélyesen szólva a teremtésre, amelyben az isteni alkotást folytatják. Kulcsár Attila írása. Létrehozzák a házakat: legyen fedél az emberek felett. Az építés a jelennek készül, de a jövő számára is maradandó. Ezért nem mindegy, hogy a terv hogyan valósul meg. Sokan felügyelik, hogy jó legyen, számosan részt kérnek az épületek halhatatlanságából. A kormány most az eljárások egyszerűsítését és gyorsítását tűzte napirendre. Ezért volt egy kicsit felszabadultabb az ünneplésük, mert elképzelték, hogy együtt örülnek ennek a közreműködő hatóságokkal, akik ezután megajándékozzák az építőket engedményeikkel és mosolyukkal is a paradigmaváltás szellemében. Elsőként üdvözte az új szemléletben az építőket a Városi Tervtanács és a főépítész, aki többek között arra vigyáz, hogy a kilátásvédelem érvényesüljön a tanyákon is, és valamennyi vakolat színe harmonizáljon a nyakkendője színével.

Üdvözletét küldte az I. fokú építési hatóság 22 hiánypótlási jókívánságával, amelyekben eddig kérte, hogy csatolják a szamárköhögés elleni újraoltási bizonyítványukat, a multiplex filmszínház belapozási vizsgálatát és a kisméretű tégla méretét bekottázva, a teljesítménynyilatkozat keretében. Eljuttatta az örökségvédelmi hatóság is baráti jókívánságait, ők az egyszerűsítés jegyében későbbre halasztják Attila sírjának régészeti feltárását a Tisza völgyének bármely építkezésében. Nem kérik, hogy a jövőben a műemléki leltár a kastélyokban kiterjedjen az eltűnt ezüstkanalakra is. Üdvözletét küldte a tűzvédelmi hatóság felmentést adva a jövőben a szabadtéri grillsütők füstelvezetésének számítása alól, valamint a kiürítésszámítás mellőzését engedi a büntetés-végrehajtó intézetekben. A katasztrófavédelem – nem ünneprontásként – nyomatékosan felhívta az ünneplő építők figyelmét, hogy égő cigarettát ne hagyjanak a gulyáslevesben, mert balesetet okoz, de a piszoárban is mellőzzék ezeket az árvízveszély miatt.

Az ÁNTSZ az egyszerűsítések mellett jóindulatúan szólt a veszélyes hulladékok semlegesítéséről, az alsó és felső légúti köpetek szakszerű elkülönítéséről a kotonoktól, és a vénás injekciótűktől a bulikban. Az Állategészségügyi Szolgálat a jövőben nem kéri már csak a tízfázisú mosogatást, a tojástörés és a szalmonellák elkülönítésével. Az Esélyegyenlőséget Biztosító Felügyelet nem írja elő az ilyen ünnepségeken a rámpákat és a térdszabad ünnepi pódiumokat a kitüntetések átvételéhez, a kerekes székesekre gondolva. Az útkezelők és a közlekedésfelügyelet – könnyítésként az építők számára – engedte a parkolást a kapubejárókban és az útvonalengedélyhez kötött 24 méteres Körbetartozás Ellenes Transzparensek akár keresztbe is fordulhatnak az utakon. A Környezetvédelmi Felügyelőség a csőszkunyhók tájvédelmi illeszkedésének hatástanulmányában a jövőben nem írja elő négy kilométeres körzetben a biológiai aktivitásérték visszapótlását az építés közben elpusztult szamárkórók miatt.

A Munkavédelmi Felügyelőség kérte ugyan a védősisak fokozott használatát a rendezvényi helyszíneken, de balesetmentes hosszú életet kívánt a fekete, sárga és egyéb színű, hazánkban ideiglenesen tartózkodó vendégmunkásoknak, munkahelyi vezetőiknek egyaránt. Köszöntötte az építőket az egyszerűsítés hírére a Kőműves Kelemennék Egyesület tagsága, akik lakásaikba befalazva várják haza minden este vacsorával férjeiket, és szeretnék, hogy megfogják őket, bedobják a tűzbe, az szép gyenge hamvuk mész közé keverjék, magos Dévaj várát avval felépítsék. A jövőben talán könnyebben jöhet össze ilyen balladai szex.

Kiturbékolták a változásokat a városi galambok is, remélve az ereszek, előtetők, párkányok megmaradását, ahonnan ezután is magasan letojhatják az állatvédőket. Csatlakoztak a kormány programjához továbbá és köszönetet mondtak az építőknek a turisták, akik az épületek előtt fényképezik magukat, és vagyonokat költenek azért, hogy mögöttük lehessen a megyeháza vagy egy-egy olyan alkotás, mely a világörökség része. Üdvözölték természetesen a városlakók is, hogy gyorsabban épülhetnek a jövőben a házak, ezek a nagyszerű díszletek életük színpadán, ahol vígjátékaikat és tragédiáikat egyaránt sikerrel eljátszhatják, továbbá a mindenkori városvezetők, hogy a jövőben még többi műszaki átadáson lesz lehetőségük nemzeti színű szalagok átvágására, és sütkérezésre az építések fényében. Végül az építők megköszönték a pedagógusoknak, hogy napjukat évente megosztják velük. Éljen az emberépítő pedagógusok és a házépítők – reformokkal megbonthatatlan – felhőkarcoló barátsága!

- Kulcsár Attila -

Szerzőnk Ybl-díjas építész, főiskolai tanár

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában