Helyi közélet

2015.07.30. 13:50

A nyugdíjkorhatárért korteskednek

Nyíregyháza - Október végéig országszerte legalább kétszázezer hiteles aláírást kell összegyűjteni.

Nyíregyháza - Október végéig országszerte legalább kétszázezer hiteles aláírást kell összegyűjteni.

Az esőcseppek cseppet sem törték meg az aláírásgyűjtők akaratát a Kossuth téren. A megyeszékhely szívében a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Liga Szakszervezetek standján lehetett aláírni azt a kérdőívet, a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását szorgalmazza.

Az országban Miskolcon kezdődött az akció, csütörtökön pedig Nyíregyházán támogathatta bárki, hogy népszavazást írjanak ki ebben a kérdésben. Előzőleg a népszavazást Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezetének miskolci tisztségviselője kezdeményezte. Magánemberként döntött úgy: a nőkhöz hasonlóan a férfiakat is illesse meg a lehetőség, hogy negyven év munkaviszony után nyugdíjba menjenek - azóta a civil kezdeményezését felkarolták az érdekképviseletek is.

– Aki 40 évet munkában tölt, mehessen el nyugdíjba, legyen az nő vagy férfi – fejezte ki törekvését Markovics Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei képviseletvezetője. Becslésük szerint mindannak, amit szeretnének elérni, van fedezete. Közgazdászok számították ki, hogy a 40 év munkaviszonyt követő járulék befizetése körülbelül 180 hónap nyugdíj kifizetésére elég – Magyarországon az átlagéletkor a férfiak esetében 70,2 év, a nőknél 78,4 év. Ugyanakkor az uniós átlagéletkor ettől legalább két és fél esztendővel magasabb.

Október végéig országszerte legalább kétszázezer hiteles aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy népszavazást lehessen kiírni a kérdésben.

– Szerintem ettől jóval több aláírás gyűlik majd össze. Én is megrettentem, hogy mennyien szignózták az ívet. Az természetes, hogy a munkáltatói oldal az ellenkezőjét akarja, de bízom az akaratban és az erőben, valamint abban: a regnáló kormány meghátrál, és valóban 40 év munkaviszony után mehetnek majd nyugdíjba a férfiak is.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában