Helyi közélet

2015.07.10. 09:05

Azóta két rugós művégtaggal közlekedik s azt mondja: az élet megy tovább!

Nyírkáta - A helyiek nem értik, hogy feküdhet valaki direkt a vonat alá. Furcsa embernek ismerték meg Cs. Sándort.

Nyírkáta - A helyiek nem értik, hogy feküdhet valaki direkt a vonat alá. Furcsa embernek ismerték meg Cs. Sándort.

Az utóbbi napokban a média figyelmének középpontjába került a kis nyírségi falu, Nyírkáta, ahol információink szerint már több mint tíz éve él családjával Cs. Sándor. A 48 éves férfi a gyanú szerint tavaly júliusban a nyírcsászári vasútállomáson szándékosan feküdt egy mozgó vonat alá azért, hogy ezzel egymilliárd forintos biztosítási összeghez juthasson hozzá.

Felkerekedtünk, hogy személyes benyomásaink révén tisztábban lássunk a mindennaposnak éppen nem nevezhető ügyben.

Jött a mentőhelikopter

Simonék a nyírcsászári vasútállomás közelében, a főút mellett laknak. A család egyik ifjú hölgytagja lapunk érdeklődésére elmondta: a tavalyi „baleset” idején pont nem volt otthon, csak a többiek mesélték el neki, ahogyan a sok száz ember összesereglett, majd kisvártatva elvitte a megcsonkolt férfit a mentőhelikopter.

Akkor még senki sem sejtette, hogy az azóta két rugós művégtaggal közlekedő Cs. Sándor egymilliárd forint reményében feküdt a vonat alá, mely levágta mindkét lábát: egyiket térdnél, másikat bokánál.

Nem kellett sokat kanyarognunk Nyírkátán ahhoz, hogy megtaláljuk Cs. Sándor házát, amely első, de második ránézésre sem tűnt túl bizalomgerjesztőnek: sem a vakolás, sem pedig a szigetelés nincsen befejezve. A polgármesteri hivatallal szemben fekvő emeletes épületet egy magas, pirosra festett, kissé kopott fakerítés védi a hívatlan vendégektől. A kapu előtti szakaszt pásztázó kamerák sem keltették azt az érzést, hogy itt bárkit is szívesen fogadnának a házbeliek. A csengőt hiába nyomtuk, senki sem reagált, kivéve azt a jól megtermett farkaskutyát, aki a kert hátsó részéből érkezve hangos ugatással adta tudtunkra: nemkívánatos vendégek vagyunk.

A néhány házzal odébb meghúzódó „információs központban” valamivel szívélyesebb fogadtatásban bíztunk. A megvilágosodás reményében toppantunk be a Napsugár presszóba.

– Nem nagyon mozdult ki a házból a tavalyi eset óta Sándor, de előtte sem tűnt fel sokszor a faluban – mondta egy kis unszolás után az egyik helyi férfi. Hozzátette: feleségét és a két lányát is legfeljebb csak az autóban ülve látták, a család nem igazán élt közösségi életet. Nem hangoskodtak, nem jártak kocsmába.

– Vagy tíz éve élhet Nyírkátán, zárkózott embernek ismertük meg Sanyit – ütött meg egy kicsit közvetlenebb hangot informátorunk, aki azonban nem tudja elképzelni, hogy valaki – legyen szó bármilyen magas biztosítási összegről – képes lehet megcsonkolni a magát. – Olyanról már hallottam, hogy egyesek itt-ott megégetik testüket azért, hogy pénzt csikarjanak ki ezzel a biztosítótól, de ilyet még nem. Megdöbbentő ez az egész ügy – kapcsolódott be a beszélgetésbe a csapos.

További információmorzsa reményében a polgármesteri hivatal felé vettük az irányt, ahol önkormányzati diákmunkán lévő fiatalok tébláboltak. Az egyik srác, mint kiderült, ismerte a csalással vádolt férfi kisebbik lányát: többször utaztak egy buszon Mátészalkára, iskolába.

– Én középiskolás vagyok, a lány még csak általános iskolás, 13–14 éves lehet. Úgy tudom, a nagyobbik lányuk már jóval húsz fölött jár, ő már nem is Nyírkátán lakik – közölte a helyi fiú, aki a szülőket szinte nem is látta az utcán, legfeljebb az egyébként tanítónő asszonyt, aki olykor-olykor a néhány házzal arrébb található élelmiszerboltban vásárolt.

Vettük is a sátorfánkat, hátha a boltban többet megtudunk az ügy hátteréről.

– Talán három- vagy négyhetente jöttek át, akkor is csak egy félbarna kenyeret vásároltak. Sokat nem beszélgettünk az asszonnyal vagy a kislányával. Hétköznapi embereknek tűntek – summázta az egyik bolti eladó.

Válaszok híján

Nyitott kérdésekkel a fejünkben hagyjuk el a falu határát, konkrét válaszokat egyelőre nem kaptunk arról, mi vihette rá Cs. Sándort arra, hogy 14 biztosítónál 29 biztosítást kössön, majd a vonat alá feküdjön. A rendőrségi nyomozás jelenleg is zajlik, az idő múlásával talán okosabbak leszünk.

Mérnöki munka

Cs. Sándor a Samasys Mérnöki Szolgáltató Kft.-ben dolgozik, amit a kapuján látható céglogó is bizonyít. A vállalkozás mérnöki szolgáltatással foglalkozik, 2012. év végén alapították félmillió forint jegyzett tőkével.

Az élet megy tovább?...

A Napsugár presszóban kávézó egyik férfi szerint – neki is egy barátja mesélte akkoriban – a tavaly július 30-ai eset után a kórházban Cs. Sándor azt mondta az őt meglátogató ismerősének, hogy „az élet megy tovább”.

– Csak egy olyan ember tud ilyet mondani néhány órával a történtek után, aki valóban tudatosan készült saját maga megcsonkolására, és a biztosítási összeg felmarkolására – elmélkedett a Napsugár presszóban a nyírkátai férfi.

KM


Nyírkáta - Egy nyírkátai férfi 2013-ban és 2014-ben több biztosítást is kötött saját magának, majd a nyírcsászári vasútállomáson bemászott egy mozgó vonat alá, amely átment a lábán. Mivel nagyon súlyos sérüléseket szenvedett, az alsó végtagjait amputálni kellett. Vékony Zsolt jegyzete.


Nyírkáta - Helyszíni értesüléseink szerint a Kossuth Lajos utcában, egy magas fakerítés mögött, több kamerával felszerelt házban élt már több mint tíz éve a 48 éves Cs. Sándor feleségével és a tizenéves lányával. A másik lánya állítólag már külön élt a zárkózott és furcsa (ahogy a helyi presszóban nevezték őket) családtól.


Nyírkáta – A végtagjukat elvesztett, vagy sérült végtaggal élők szerint ép ésszel felfoghatatlan a nyírkátai férfi tette. tovább »

Egymilliárdért vágatta le a lábait a nyírkátai férfi


Nyírkáta – Több biztosító társaságnál is kötött balesetbiztosítást, majd szándékosan bemászott egy mozgó vonatszerelvény utolsó vagonjának utolsó tengelye elé, amely átment a lábán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában