Helyi közélet

2015.07.12. 13:27

Jubileumi szőttesnapok

Paszab - Érkezik vászonvirág-készítő, gyöngyfűző, fazekas és fafaragó is.

Paszab - Érkezik vászonvirág-készítő, gyöngyfűző, fazekas és fafaragó is.

A település önkormányzata 2006-ban úgy döntött, hogy azt a helyi értéket, melyet a paszabi szőttes képvisel, rendezvény keretében mutatják meg a nagyközönségnek. A még romos, lepusztult tájházban nyitotta meg kapuit a szőttesház, a felújításra váró templom koncertnek adott helyet, az eseményre alig pár tucat látogató érkezett. Azóta minden évben megszervezték a szőttesnapokat, amely megváltoztatta Paszab arculatát.

Tajthy Péter polgármester lapunknak elmondta: a rendezvényeken olyan jeles művészek léptek fel, mint amilyen Mága Zoltán vagy Varnus Xavér, és a hírességekhez a település is igyekezett felnőni. – Tíz év alatt megújult a szőttesház, a református templom, székelykaput avattunk, központi teret hoztunk létre, a virágosítás, a település arculata az idelátogatóknak azt sugallják, hogy Paszab újat mutató település. A fejlődés nem áll meg: a jubileumi szőttesnapra új filagóriát avatunk, megépül a község kemencéje, a paszabi szőttes pedig nagy örömünkre elnyerte a „Megyei Érték” címet. Bízunk abban, hogy az idei programok is csábítóak, nagy megtiszteltetés, hogy az eseményre elfogadta a meghívásunkat az Országgyűlés elnöke, Kövér László is.

A népművészet remekei

Az első napon, július 24-én 10–14 óra között várja látogatóit a Szőttes Népművészeti Ház és Helytörténeti Gyűjtemény.

Másnap a település benépesül a népművészet számos remekével: érkezik fajátékos, vászonvirág-készítő, gyöngyfűző, mézeskalács-készítő, fazekas, fafaragó, paszománykészítő, úrihímzés-varró iparművész, a gyerekeket népi játszóház várja a református parókia udvarán. A szőttesházban Vattai Jánosné népi iparművész mutatja be a paszabi szőttes múltját és jelenét, a szövőszékeken készülnek a szőttesek, és a látogatók betekinthetnek a nyüstkötés mesterségének fortélyaiba is.

A szőttesház másik termében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár mutatkozik be, de színes kulturális programok is várják a vendégeket.

A részletes program

13 óra: Ünnepélyes megnyitó

13.20: Nyugdíjas szervezetek műsorai

14.45: Jucus és barátai – könnyűzenei műsor

15.35: A paszabi Turi Sándor Óvoda gyermekeinek műsora

15.45: Szabolcs Néptáncegyüttes – Elindultam szép hazámból című műsora, majd közös táncház

17.30: Pataki Attila-koncert

18.15: Folk ’N’ Break, a Rétközi Fiatalok Egyesületének táncosai, valamint a Gold Dance Group csoport műsora

20 óra: Operettgála – Benkóczy Zoltán, Balog Tímea és Jenei Gábor, valamint a Budapesti Walzer Tánc­stúdió táncosainak előadásában. Válogatás az operettirodalom legszebb és legnépszerűbb dalaiból. Részletek többek között a Csárdáskirálynő, a Marica Grófnő, a Mágnás Miska című darabokból. Az előadást palotás, bécsi keringő és vérpezsdítő kán-kán is színesíti

21.30: Ünnepi tűzijáték Paszab Fő utcáján

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában