Helyi közélet

2015.07.02. 19:42

Már bocsánat, de miért én szedjem a másét?

Ópályi<em> - Jóravaló emberek akciókat szerveznek, és szorgalmasan szedik a rongy emberek szemetét. Hiába, ez már csak ilyen, munkamegosztás van! Mert ugye, a természetben is vannak termelők, például a napfényt vagy a kémiai energiát felhasználva szerves anyagot előállítók, a többiek pedig mind belőlük élnek-</em> írja levelében Erdélyi Miklós, Ópályi polgármestere.

Ópályi - Jóravaló emberek akciókat szerveznek, és szorgalmasan szedik a rongy emberek szemetét. Hiába, ez már csak ilyen, munkamegosztás van! Mert ugye, a természetben is vannak termelők, például a napfényt vagy a kémiai energiát felhasználva szerves anyagot előállítók, a többiek pedig mind belőlük élnek- írja levelében Erdélyi Miklós, Ópályi polgármestere.Vannak a fogyasztók és a lebontók. A fogyasztók megeszik a zöld növényeket, majd a növényevőket a ragadozók, így alakul ki a tápláléklánc. Minden elpusztult szervezetet a lebontók vesznek kezelésbe, elemeikre szedik szét, és adják vissza a természetnek, majd újraindul a körforgás. A fogyasztók között nagyon változatos életformák vannak. Van, aki békében, együttműködve, szimbiózisban él a másikkal, van, aki a másikon élősködik. Mindaddig nincs baj, amíg az egyensúly megvan a szereplők között.

A társadalmunkban is vannak a termelők, akik adót fizetnek, és a fogyasztók, akik a termelők által megtermelt javakat használják fel. És vannak a lebontókhoz hasonló élőlények is. Egyre nagyobb számban bukkannak fel „élősködők”, akiknek úgymond jár a megélhetéshez szükséges jövedelem segély vagy más formában. Fogalmuk sincs arról, honnan van a „segílyre” pénz. Az arányok eltolódtak.

A természet szereplői megkapták Istentől az életben maradáshoz szükséges tudományt, amit az utódaikra is átörökítenek. Az embereknél másként van, iskolába kell járni, és ahhoz, hogy egyszer termelők legyenek, sok évig kell tanulni. Az sokáig nem megy, hogy mi termelünk, ők elfogyasztják, mi virágot ültetünk, ők kitépik, kitapossák, mi építünk, ők rombolnak, ők szemetelnek, mi meg összetakarítunk utánuk.

Az idén saját akciót szerveztünk a semmirekellő emberek szemetének összegyűjtésére Ópályiban. A termelők adóforintjaiból alkalmazott közmunkásokkal szedtük a szemetet a falu határban. Eddig több mint ezer zsákkal gyűjtöttünk össze, s a munkának még nincs vége! Ópályiban 2000 óta van rendszeres szemétszállítás, évente kétszer lomtalanítás. Hogy kerül ez a hatalmas mennyiségű szemét mégis a határba? Rejtély, amire persze tudjuk a választ!

Erdélyi Miklós, polgármester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában