Helyi közélet

2015.07.13. 08:19

Oltani vagy nem oltani?

Nyíregyháza - Hosszú távon az oltás beadatása sokkal kisebb kockázattal jár, mint annak elkerülése.

Nyíregyháza - Hosszú távon az oltás beadatása sokkal kisebb kockázattal jár, mint annak elkerülése.

Az angolszász országokhoz hasonlóan hazánkban is egyre több szülő utasítja el a védőoltásokat, nem csupán a választható, hanem sok esetben már a kötelező oltások körében is. Az oltásellenesség nem új keletű, az 1998-ban megjelent tanulmány, amely a mozgalmat kirobbantotta, azt állította, hogy a kombinált mumpsz, kanyaró és rubeola elleni védőoltás (MMR-oltás) felelőssé tehető az autizmus kialakulásáért. Ez a kijelentés drámai módon csökkentette az oltási hajlandóságot a szülők körében.

A mozgalom elterjedését követően az oltásokat ellenzők számos egyéb indokot is találtak, amelyek miatt rossz döntésnek tartják beoltatni gyermekeiket. A legtöbb ezek közül bizonyíthatóan tévhitre épül. Az MMR-vakcina például nem hozható összefüggésbe az autisztikus zavarok kialakulásával, 71 orvosi tanulmány támasztja ezt alá.

Megyénkben szerencsére nem figyelhető meg az elutasítások számának növekedése, évi 2-3 esetről tudnak a szakemberek.

– Azok a szülők, akik azt vallják: a gyerekeknek szükségük van arra, hogy átessenek a betegségeken, "bűnt követnek el", mert felesleges kockázatnak teszik ki gyermeküket. A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek veszélyesek – hangsúlyozza dr. Magyar Veronika megyei tiszti főorvos. A védőoltások hasznosságáról világszerte megoszlanak a vélemények – ezt az időről időre fellobbanó, hol erősödő, hol csendesebb, de véget érni nem akaró viták is jól mutatják. Azt viszont tény: a védőoltásokra – elsősorban a kötelezőkre – szükség van, a közösségre ártalmas, fertőző betegségek elleni küzdelemben nélkülözhetetlenek.

A fejlett országok a kedvező járványügyi helyzetük érdekében folyamatosan szabályozzák az egyedi, helyi adottságoknak megfelelő védőoltási rendszerüket. Emellett viszont növekvő problémát jelent az oltásellenes mozgalom, az oltások megtagadásának eredményeként ugyanis még a mai modern világban is újra felüthetik fejüket a legyőzöttnek hitt, fertőző megbetegedések.

Megyénkre nem jellemző

Hazánkban is egyre több szülő utasítja el a védőoltásokat, nem csupán a választhatóakat, hanem sok esetben már a kötelezőket is. Jelenleg is több per zajlik a kötelező oltások megtagadása miatt – áll a webbeteg.hu portál összeállításában.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nem tapasztalható az oltásellenesség erősödése, évi 2-3 esetről tudunk – szögezi le már a legelején dr. Magyar Veronika elismerve azt is: a különböző vakcinákkal kapcsolatos oltásellenes nézetek folyamatosan terjednek az internetes oldalakon, közösségi portálokon, de elektronikus levelekben is.

– Ezekben a valóságtól elrugaszkodott összeesküvés-elméletek, nem létező tudósokra és nemzetközi tudományos kutatásokra hivatkozásokkal, csúsztatásokkal, tárgyi tévedések jelennek meg, és előfordul az is, hogy valós tényeket tüntetnek fel hamis színben – állítja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének vezetője.

Ironikus, de tény, hogy miközben a védőoltások következtében sok fertőző betegség ritkává, szinte ismeretlenné vált, a szülőkben és az egészségügyi dolgozókban az a vélemény alakulhat ki, hogy a továbbiakban nincs szükség védőoltásokra.

A megyei tiszti főorvos szerint a magyarázat az, hogy az emberek nem félnek, nem tartanak azoktól a betegségektől, amelyeket nem látnak nap mint nap, nem fordul elő környezetükben, amelyekkel kapcsolatban nincs személyes élményük.

Így fejlődik az immunrendszer…

– Nem lehet elégszer hangsúlyozni, ismételni és kiemelni, hogy az életkorhoz kötött kötelező védőoltások hazai rendszere segítségével számos, akár halálos, illetve súlyos szövődménnyel járó betegséget sikerül megelőzni, gyakorlatilag teljesen száműzni Magyarország területéről! – fogalmaz dr. Magyar Veronika.

A magas átoltottság és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeleti tevékenység eredményeként, a rutinszerűen alkalmazott védőoltások révén megelőzhető fertőző betegségek ­járványügyi helyzete hazánkban kiváló.

A Nyíregyházán élő Éva (kérte, hogy névtelen maradhasson) azon szülők közé tartozik, akik úgy vélték, a gyerekeinek szükségük van arra, hogy átessenek a betegségeken, mert ezzel fejlődik az immunrendszerük, s a legyőzött kór ellen a kisfiában majd kialakul a védettség.

– Elborzasztottak és elrettentettek az oltások mellékhatásairól szóló beszámolók, az azok összetétele, például az alumíniumtartalom ijesztett meg, hiszen az károsítja a szervezetet – sorolja az ellenkezését kiváltó érveket a ma már kétgyermekes családanya. – Nagyon sokat beszélgettem a gyermekorvosunkkal, a védőnővel és a családommal, az utolsó pillanatban tudtak csak meg­győzni, hogy erre szüksége van a kisfiamnak. Persze nem lett szövődmény, nem történt semmi tragédia, de anyaként értem azokat, főként, akik közelről tapasztalják meg a bajt, hogy sok az ellenző.

– Azok az anyák, akik meg­győzhetetlenek, s a végsőkig kitartanak a nemleges álláspontjuk mellett „bűnt követnek el”, mert felesleges kockázatnak teszik ki gyermeküket – véli a megyei tiszti főorvos –, mivel a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek veszélyesek: a betegség súlyosságától függően a betegek kórházba kerülhetnek, a gyógyulást követően maradandó egészségkárosodás fordulhat elő, és egyes esetben akár halállal is végződhet a fertőzés.

– Az oltással kapcsolatos kockázatok összehasonlíthatatlanul, nagyságrendekkel kisebbek annál, mint amit a velük megelőzhető súlyos fertőző betegségek, a szövődmények jelenthetnek – szögezi le dr. Magyar Veronika.

Alanyi jogon

Hazánkban számos jogszabály, törvény szabályozza az egészséghez való jogot, s a védőoltások beadásának rendjét. Amennyiben a szülő a jogszabályi kötelezettségének mégsem tesz eleget, bírsággal sújtható. A magyarországi oltási rend rendkívül korszerű, amely jelenleg életkorhoz kötötten biztosít térítésmentesen megelőzési lehetőséget.

– Úgy gondolom, örülnünk kellene, hogy a világ azon fejlett részén élünk, ahol alanyi jogon kaphatnak a gyerekek számos súlyos betegség elleni védőoltást, és sok betegség esetében a szülők is választhatják gyermekeinknek a védelmet – fejtette ki dr. Földi Ildikó az egészségportál orvosszakértője. – Kevesen emlékeznek rá, hogy még 60-70 évvel ezelőtt is milyen súlyos betegségek pusztították vagy nyomorították meg Magyarországon is a gyerekeket (diftéria, tetanusz, gyermekbénulás).

KM-BM

Érezhető hatás

A szamárköhögéssel kezelt betegek száma Európában ingadozik, 3-4 évente hirtelen megemelkedik.A tendencia az elmúlt évtizedben egyre több beteget mutat, talán ennél a betegségnél érhető a legjobban tetten az oltásellenesség káros hatása: 2010-hez képest 2011-re megduplázódott a szamárköhögéses esetek száma (28 212-ről 57 539-re nőtt).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában