Helyi közélet

2015.08.20. 16:45

A jó gyakornok jutalma egy álompozíció lehet!

Nyíregyháza - A siker kulcsa a szorgalom, a kitartás és a szakmai alázat.

Nyíregyháza - A siker kulcsa a szorgalom, a kitartás és a szakmai alázat.

Végre sikerült elcsípned egy jó kis gyakornoki melót, de fogalmad sincs, hogyan hozhatnád ki a legtöbbet a tapasztalatból? Íme néhány tipp és trükk, hogy pozitív élményekkel és sok-sok hasznos tapasztalattal távozz… vagy maradj, és tegyél szert pozícióra a cégnél.

Segíts, ahol csak tudsz!

Hiába a tökéletes önéletrajz és a jó jegyek a suliban, az igazság úgyis csak élesben derül ki (pláne, mert a hazai felsőoktatási intézmények egyébként sem arról híresek, hogy gyakorlatias dolgokra tanítanak az elmélet mellett). Elképzelhető, hogy jelentéktelen, csip-csup feladatokat kapsz, holott úgy érzed, komoly munkával is meg tudnál birkózni. A legjobb ilyenkor az, ha már az elején tisztázod magadban: fontos, hogy a munkafolyamat egészét ismerd, és bizony eltart egy ideig, amíg megbízik benned a csapatod. Nem az a célod, hogy jövő ilyenkor már vezérigazgató legyél, de még ha erről is álmodoznál titokban, minden világ körüli út egy aprócska lépéssel kezdődik… szóval, türelem, tornaterem – javasolja a neon.hu.

Ne várd meg minden esetben, amíg feladatot kapsz: figyeld meg, hol, milyen területeken, melyik kollégádnak van szüksége segítségre, és ajánld fel önként szolgálataidat. Ez több szempontból is hasznos: népszerű leszel, több munkafolyamattal is alkalmad nyílik megismerkedni, és megmutathatod, mire vagy képes.

Hiába vannak szuper ötleteid, ha nem vagy képes ügyesen tálalni őket. Mindegy, hogy kiselőadásról, PowerPoint-prezentációról, egy egyszerű e-mailről vagy bármi egyébről van szó, nem árt, ha tudod, hogyan terjeszd elő gondolataidat.

Ne foglalkozz azzal, ki milyen pozícióban dolgozik a cégnél! Bárkitől – beleértve a vállalati hierarchia csúcsát és alját – sokat tanulhatsz, ha kellőképp nyitott, kíváncsi és kezdeményező vagy.

Állíts fel fontossági sorrendet!

Gyakran megesik, hogy még egy aktuális projekten dolgozol, de már új feladatot kapsz egy másik kollégától. Ilyenkor fontos, hogy átlásd, melyik a fontosabb, melyik hoz több hasznot, melyiknek sürgetőbb a határideje. A legjobb tehát – különösen az elején –, ha kérdezel.

A gyakornoki munka legfontosabb velejárója, hogy visszajelzést kapj szakmai kvalitásodról, állóképességedről, szorgalmadról. A gyakornok nem azért van, hogy postára rohangáljon vagy a big boss magánügyeit intézze, hanem azért, hogy az adott terület minél több részfolyamatával megismerkedjen, és kipróbálja magát, ahol csak tudja. Éppen ezért fontos, hogy időről időre ülj le feletteseddel megbeszélni, mit gondol a munkádról, és mondd el neki bátran, te hogyan érzed magad.

Végezetül pedig: sok sikert és türelmet, és irány a csúcs… saját képességeid és lehetőségeid csúcsa!

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában