Helyi közélet

2015.08.13. 09:13

Az ideinek annyi, de már a jövő évi termés is veszélyben van

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Kaotikus állapotok tárultak a helikopteres felderítők elé: van ahol már öntözni sem tudnak, évtizedeken át használt kutak száradtak ki. Súlyos következményekkel számolhatnak a gazdák a rég nem tapasztalt vízhiány miatt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Kaotikus állapotok tárultak a helikopteres felderítők elé: van ahol már öntözni sem tudnak, évtizedeken át használt kutak száradtak ki. Súlyos következményekkel számolhatnak a gazdák a rég nem tapasztalt vízhiány miatt.

A parlagfű légi felderítése során teljes képet láttunk a megye szántó- és gyümölcsös területeiről, melyek nagyon lehangoló képet mutatnak. Több ezer hektár kukoricásból nem lesz mit betakarítani, de nem rózsásak a kilátások egyéb növények esetében sem. A kukorica csőképzés nélkül kisült, az almafákról kényszer­érett gyümölcsök hullnak. A növényvédelmi tevékenység minimálisra csökkent, mivel lassan nincs mit megvédeni, de a növényvédőszer-, mű­trágya-, vetőmagszámlákat valamiből ki kell majd fizetni – konstatálja a napról napra romló helyzetet Bujdos László növényvédelmi felügyelő.

Kiszáradtak a kutak

A téli csapadékhiány után az idén lehullott eső mennyisége az első hét hónapban 160–240 mm, de ebből a tenyész­időszakban csupán 80–140 mm volt. A talajok felső egyméteres szelvénye holt víztartalomig száradt, mintegy 140 mm víz hiányzik ebből a rétegből. Évtizedeken keresztül használt ásott kutak száradtak ki, már a főfolyásokban sincs vízáramlás, talajvízből az utánpótlásuk megszűnt.

A növények állapotát tovább rontja a hőségnapok nagy száma (júniusban 5, júliusban 14, és augusztusban eddig 13 nap). Július elején öt egymást követő napon át 38 °C feletti hőmérséklet uralkodott, légköri aszállyal, sivatagi széllel párosulva.

A legrosszabbkor jött…

Épp ekkor kezdtek virágozni az időben elvetett, gyommentes, jól ápolt kukorica- és napraforgó-területek. A legsúlyosabb helyzet a megye középső részén, a Nyírségben alakult ki. Itt száradtak ki leghamarabb az uralkodó futóhomok-, kovárványos homok- és rozsdabarna erdőtalajok. A növények már a csernozjom, öntés-, és réti talajokon is szenvednek a vízhiánytól, 5–8 cm széles repedések szabdalják a területeket. Az öntözés lehetősége sincs meg, mivel nyílt vízbázis nincs ezen a vidéken, a vízkivétel a kutakból nehézségekbe ütközik az anyagi források hiánya és a bürokratikus eljárás miatt.

Veszélyben van a jövő évi termés is!

A Tisza ölelésében a gazdálkodók szomorúan veszik tudomásul, hogy az életet adó víz hasztalanul elfolyik. Az öntözött területek minimálisak, a Tisza közelében található timári, rakamazi öntözőfürtökre korlátozódnak.

Az intenzív, öntözött növényeknél (paradicsom, paprika, csemegekukorica, dinnye, dohány) a napégés, hősokk okoz súlyos termésveszteséget. A fás szárú gyümölcstermő növényeknél (alma, szilva, körte) a hajtásnövekedés leállt, a gyümölcsök aprók, a hullás erőteljes, kényszerérés figyelhető meg az amúgy is fagykár sújtotta termésnél. A termőrügy-differenciálódás ebben az időszakban kezdődik, így a jövő évi termés is veszélybe kerül.

KM-GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában