Helyi közélet

2015.08.13. 16:12

Befejeződött a 13,4 milliárdos nyíregyházi szennyvízberuházás

Nyíregyháza, 2015. augusztus 13., csütörtök (MTI) - Befejeződött a 13,4 milliárd forint értékű szennyvíz-beruházás Nyíregyházán - közölte a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely önkormányzatának szóvivője az MTI-vel.

Nyíregyháza, 2015. augusztus 13., csütörtök (MTI) - Befejeződött a 13,4 milliárd forint értékű szennyvíz-beruházás Nyíregyházán - közölte a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely önkormányzatának szóvivője az MTI-vel.

Rendes Sándor elmondta, hogy a fejlesztéshez az Európai Unió kohéziós alapjából és hazai központi költségvetési forrásból több, mint 10,36 milliárd forint támogatást nyert a helyhatóság.

Hozzátette: a nyíregyházi önkormányzat a beruházás saját forrásának előteremtéséhez további 1,28 milliárd forintot meghaladó önerő támogatást nyert.

A fennmaradó költség előteremtéséhez hozzájárult a működtető Nyírségvíz Zrt., valamint víziközmű-társulat alakításával az érintett lakosság is, akik csaknem egymilliárd forintot fizettek be.

A fejlesztés keretében a 120 ezres nagyváros határain belül nyolcezer csatornázatlan ingatlan szennyvízelvezetése valósult meg. Az építkezés 220 utcát érintett 22 településrészen, ahol együttesen mintegy 20 ezer lakos él. Összesen 186 kilométer hosszúságú csatornarendszer épült meg, 104 korszerű, a szagtalanítást biztosító biofilteres szennyvíz-átemelővel.

A fejlesztéshez kapcsolódóan 11 kilométer hosszan átépítették és felújították a főgyűjtő vezetéket, 8,1 kilométeres nyomóvezeték is épült, illetve 7 kilométer hosszú csatornán úgynevezett vízkormányzási beavatkozásokat és átemelő-bővítéseket végeztek.

Csaknem kétmilliárd forintból felújították és bővítették Nyíregyháza 2-es számú szennyvíztisztító telepét is, közel egymilliárd forintért pedig komposztáló telepet építettek a szennyvíziszap hasznosítására.

A csatornázottság így majdnem százszázalékos lett a szabolcsi megyeszékhelyen, mindössze négy százaléknyira tehető az a döntően külterületi lakott terület, ahol túlságosan drága lenne a vezetékrendszer megépítése, ott továbbra is egyedi gyűjtéssel és a tisztítótelepre szállítással oldják meg a szennyvízkezelést.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában