Helyi közélet

2015.08.02. 13:52

Frissítő festéket a falakra!

Nyíregyháza - Néhány filléres megoldással megújulhat az otthonunk.

Nyíregyháza - Néhány filléres megoldással megújulhat az otthonunk.

Nem titok: bizonyos időközönként szükségünk vagy a megújulásra. A nők ilyenkor kozmetikushoz, a férfiak fodrászhoz mennek. A kezelés és hajvágás után pedig úgy érezzük, hogy egészen megfiatalodtunk.

Erről a kötelező felfrissülésről a lakásunkkal kapcsolatban sem feledkezünk meg: naponta ablakot nyitunk, hetente többször porszívózunk, sepregetünk, felmosunk és port törlünk, ám a falakat gyakran elhanyagoljuk. Egyszer aztán arra ébredünk, hogy vállalhatatlan a tapéta, nem szívesen hívunk vendéget a berepedezett festék miatt.

A rongyos módszer

Ha már rászántuk magunkat a felújításra, merjünk kreatívak lenni, az unalmas egyszínűséget dobjuk fel saját kezűleg felvitt mintákkal, keverjük a stílusokat (persze csak ízlésesen)! Az Ötletes Blogon több lehetőséget is ajánlanak, ilyen például a rongyos módszer: fessük le a falakat az alapszínnel, majd fogjunk egy egyszerű rongyot, mártsuk a festékbe, és csavarjuk ki. Az összetekert anyagot aztán nyomkodjuk a falhoz – gyűrött, jégvirághoz hasonló mintát kapunk. Célszerű az egész felületet egységesen így díszíteni.

Seperjük át a falat!

Egy másik technikához a festéken és hengeren kívül ecsetre és nejlonra, vagy valamilyen fóliára, zacskóra lesz szükségünk.

Keverjük ki a festéket, majd vigyük fel a falra a megszokott módon. A még nedves festékre helyezzük fel a nejlont, és simítsuk át egy tiszta ecsettel. Így haladjunk tovább ­szakaszonként. Ha megszáradt a festék, húzzuk le a nejlont, és csodáljuk az ötletességünket.

A maszatolós technikához kétféle festéket kell beszereznünk; az egyik legyen néhány árnyalattal sötétebb a másiknál. A világosabb legyen az alap, amire ecsettel kis foltokban vigyük fel a mélyebb árnyalatot, majd maszatoljuk el azokat.

Választhatjuk a seprűs módszert is: szakaszonként haladva hengerrel kenjük fel a festéket, majd egy sima cirokseprűvel fentről lefelé haladva „söpörjük át” határozottan a falat. A végeredmény a festék fajtájától is függ: a kicsit hígabb, gyorsabban ­száradónál segíthet, ha a seprűt kicsit belemártjuk a festékbe.

A mozaiktól a foszforeszkáló lepkékig

Ha már unjuk a konyhában a fali csempét, verjük le, és varázsoljunk a helyére cédéből kirakott mozaikot! Ehhez szükségünk lesz néhány CD lemezre, ollóra, gittre, gipszre vagy csemperagasztóra, fugára és spaklira. Vágjuk fel a cédéket, vigyük fel a falra a ragasztóanyagot (csiszolás után, természetesen), majd helyezzük fel a lemezdarabokat. Ha kész, tisztítsuk meg a felületet egy vizes szivaccsal. Ha megszáradt, már csak a fugázás van hátra, majd ismét a mozaikmosás.

A gyermekszobát sem hagyhatjuk ki a jóból, díszítsük a falakat foszforeszkáló mintákkal! Válasszuk ki a csemetének tetsző alakzatokat, például pillangókat, vágjuk ki a sablont kartonpapírból vagy fóliából, majd rögzítsük ragasztószalaggal. Kössünk cérnával egy hurkapálca végére szivacsdarabot, és nyomkodó mozdulatokkal töltsük ki a sablont különböző színű foszforeszkáló festékkel (célszerű ezt félhomályban csinálni). Ha megszáradt a festék, rajzoljuk meg ceruzával a körvonalait, és sötétebb festékkel fessük is le apró mozdulatokkal.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában