Helyi közélet

2015.08.30. 16:03

„Harcolnunk kell az emberi kapcsolatokért”

Nyíregyháza - A „Ne bánts!” kampányához sok közismert ember csatlakozott, köztük Kováts Judit író, szerkesztő is.

Nyíregyháza - A „Ne bánts!” kampányához sok közismert ember csatlakozott, köztük Kováts Judit író, szerkesztő is.

A munkahelyi szexuális zaklatás és mobbing (pszichoterror) visszaszorítására indított kampányt a RÉV Alapítvány. Ennek része, hogy közismert személyiségek is adták arcukat a kampányhoz, ezzel is támogatva annak sikerét és céljait, az áldozatok segítését, az erőszaktól és bántástól mentes munkahelyi légkör kialakítását.

Most induló sorozatunkban az egyéves programhoz kapcsolódó ismert és méltán elismert embereket mutatjuk be, akik arról is szólnak, miért csatlakoztak az akcióhoz, miért tartják fontosnak az erőszak (s annak bármilyen formája) elleni küzdelmet.

Megharcolt harcok

– Éppen azért, mert szerencsésnek mondhatom magam; harmonikus, kiegyensúlyozott életet élek, szép családom van, és szenvedélyesen szeretem a munkámat – fogalmazott Kováts Judit nyíregyházi író, szerkesztő. A megyei elvéltár főlevéltárosa volt 15 éven át, óraadó oktatóként tanított a Nyíregyházi Főiskolán, jelenleg egy kiadó vezetője. Megtagadva című regényét a Magvető Könyvkiadó adta ki 2012 őszén, igen kedvező sajtó- és olvasói visszhanggal. Az idén ősszel jelenik meg újabb, Elszakítva munkacímet viselő regénye, melynek témája a felvidéki magyar kisebbségi sors.

– Nem szenvedtem el sem szexuális, sem másféle erőszakot, nem terrorizált a férjem; tudom, mit jelent a mobbing szó, de tapasztalatom nincs róla. A Feliciter Kiadó kis csapatában ugyanis nagyszerű munkatársaim vannak, főnököm nincs, mert családi vállalkozásunkban magam vagyok a magam főnöke.

– Nincs ebben semmi ellentmondás. Úgy gondolom, mindenkinek kötelessége segíteni a bajba jutottakon, a rászorulókon, de akiknek jó sorsuk van, azoknak ez duplán kötelességük.

– Ugyanakkor a közel 100 órányi terjedelmű interjú kapcsán, amit a Megtagadva című regényemhez készítettem, nagyon is közvetlen tapasztalatot szereztem arról, hogy az erőszak mekkora rombolást visz végbe az ember személyiségében. 1945-ben, a front és a megszállás alatt a szovjet katonák tömegesen erőszakolták meg a nőket, fiatal lányokat, öregasszonyokat egyaránt. Az áldozatok egy életen át hallgattak róla. Egyrészt szégyellték, ha nem tehettek róla, akkor is szégyellték. Másrészt a rajtuk erőszakot tevőkből hős felszabadítók lettek, úgyhogy saját érdekükben jobban tették, ha hallgatnak. Azonban a kimondatlan és feldolgozatlan traumától egy életen át szenved az áldozat, olyannyira, hogy még a halálos ágyán is a körülötte tolongó katonákkal viaskodik.

– Ami a munkahelyi terrort illeti: környezetemben az utóbbi évben sajnos nem egy eset adódott, amikor az állandó stressz, konfliktus betegséghez vezetett. Jellemzően daganathoz. Gyomorrák, mellrák – egyik jó barátnőm és az unokatestvérem. A harcukat megharcolták, de dolgozniuk a gyógyulás után is muszáj.

– Úgy gondolom, nekik, nekünk, mindenkinek tennünk, harcolnunk kell a normális emberi kapcsolatokért. Munkahelyen, családban, az utcán, a tömegközlekedésben, kisebb, nagyobb közösségekben egyaránt. Amit, és ahogyan tudunk. Például így, hogy gondolatainkat, nevünket adjuk egy ilyen nagyszerű kampányhoz!

KM


A kampány

A Ne bánts! programban részt vevő szakemberek – pszichológus, jogász, szociális munkás – teljes diszkréció mellett az áldozatoknak ingyenes lelki és jogi segítséget nyújtanak, a munkahelyi kollektíváknak a közösségépítésben segítenek. Érdeklődni, jelentkezni hétfőtől csütörtökig 10 és 14 óra között személyesen az Átrium üzletház 1./38. irodájában, telefonon a 06-70/43-30-298-as számon, vagy a [email protected] e-mail címen lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában