Helyi közélet

2015.08.27. 07:21

Kerékpárút, a Szpari és a Szolgáltató intézmény megszüntetése a mai közgyűlésen

Nyíregyháza - Több érdekes napirendi pont vár ma a nyíregyházi közgyűlés tagjaira, akik többek között a Szpari támogatásáról, kerékpárút-fejlesztésről és a Szolgáltató intézmény megszüntetéséről fognak dönteni. A nyíregyházi közgyűlés frakcióvezetőit a mai közgyűlés napirendi pontjairól kérdeztük.

Nyíregyháza - Több érdekes napirendi pont vár ma a nyíregyházi közgyűlés tagjaira, akik többek között a Szpari támogatásáról, kerékpárút-fejlesztésről és a Szolgáltató intézmény megszüntetéséről fognak dönteni. A nyíregyházi közgyűlés frakcióvezetőit a mai közgyűlés napirendi pontjairól kérdeztük.

Béres Csaba (Jobbik)

Szpari-támogatás

A Nyíregyháza Spartacusszal kötött támogatási szerződésben foglaltakkal egyetértünk. Ettől a szponzori támogatástól azt reméljük, hogy a csapatot a lehető legrövidebb időn belül ismét az első osztályban láthatjuk majd játszani.

Az MLSZ elhibázott döntése miatt a Szpari nehéz időkön ment és megy keresztül, aminek orvoslásában a városnak kötelessége a lehetőségéhez mérten segíteni.

Szolgáltató intézmény megszüntetése

A Kulturális és Egészségügyi Gazdasági Szolgáltató Intézmény (KEGSZI) felállítását a márciusi közgyűlés fogadta el, hogy április 1-jétől a város és annak bizonyos intézményei a törvényi előírásoknak megfeleljenek. A gazdasági egység működésében azonban problémák merültek fel, átszervezésére kerül most sor. Amint KEGSZI megszűnik, a feladatellátás a már eddig is létező KÖZIM-hez és ALIM-hoz kerül a dolgozókkal együtt. Ezt egy gyerek építőkockázásához tudom hasonlítani: felépíti, majd lebontja azt, mert rájön, hogy már van egy kész, számára megfelelő építménye. Körültekintőbb és alaposabb munkát várunk el a városvezetéstől.

Kerékpárút-fejlesztés

Minden olyan kezdeményezést, ami a Nyíregyházán élőket pozitívan érinti és a város fejlődését szolgálja, támogatunk. A kerékpárutak építését hasznosnak ítéljük, hiszen a balesetmentes közlekedést segíti elő. Viszont keveselljük azokat a szilárd útburkolatot érintő beruházásokat, amelyek a gépjármű-tulajdonosokat érintik. Van olyan hely a városban és a bokortanyákon, ahol 20–25 éve ígérnek aszfaltot, de még mindig földút van. Nyáron a por, ősszel, télen, tavasszal pedig a sár és a latyak okoz bosszúságot, a kátyúkról nem is beszélve. Felszólítjuk a városvezetést, hogy az elhanyagolt peremterületekre nagyobb figyelmet fordítson!

Nagy László (MSZP)

Szpari-támogatás

Az új szerződés teljesen egyértelmű elvárásként fogalmazza meg az NB III-as bajnokság megnyerését. Ez senki számára nem lehet kérdés, ezzel az élvonalba visszakerülés első, legkönnyebb lépését kell megtenni. Szégyen lenne, ha ebben a mezőnyben a regionális bajnokságot nem tudná megnyerni ez a csapat. A prémium támogatáshoz ennek megfelelően juthat hozzá a tulajdonos.

A szurkolók az elmúlt két bajnoki, s egy kupamérkőzésen bizonyították, hogy kitartanak a csapat mellett. A labda immár a játékosoknál van.

Szolgáltató intézmény megszüntetése

Az új intézmény létrehozását az átgondolatlan törvénykezés diktálta megfelelési kényszer hívta életre, s így a mostani előterjesztés egy kicsit komikussá teszi ezt a korábbi szándékot.

Tipikus, hogy az önkormányzati autonómiába a jogalkotó úgy kíván beleavatkozni, hogy a helyi működésről semmilyen képe nincs. Az önkormányzatok saját feladataik racionalizálása érdekében számos lépést tettek az elmúlt évtizedekben, ilyen döntések meghozatalára, s felesleges pénzköltésre nem kell kényszeríteni őket.

Kerékpárút-fejlesztés

A jelenlegi pályázat több mint 3,5 kilométer kerékpárút-építést, illetve fejlesztést jelent. Az elmúlt tíz évben a korábbi szocialista és a jelenlegi városvezetés is kiemelt fontosságú ügyként kezelte e hálózat fejlesztését.

A közlekedésbiztonság javítása, a légszennyezettség csökkentése, a lakosság egészségi állapotának javulása miatt is fontos, hogy Nyíregyházán minél több, összefüggő kerékpárút-hálózat alakuljon ki.

Ezzel együtt a kerékpárosok közlekedési kultúráján van mit javítani.

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz)

Szpari-támogatás

A Szpari kizárása az első osztályból új helyzetet teremtett. A tulajdonos kiállása és a szurkolók kitartása a csapat mellett a város számára azt üzeni, a Spartacus érdemes a támogatásra. De továbbra is azt tartjuk szem előtt, hogy az önkormányzati támogatás teljesítményhez kapcsolódjon, azt ellenőrzött, átlátható módon használják fel. A kitűzött cél az NB II-be jutást jelenti, csakis ebben az esetben jár a támogatás nagyobb, 35 milliós része. Bízom benne, hogy a biztató szezonkezdet után a csapat sikeresen veszi az akadályokat, és jövőre a másodosztályban, azt követően pedig újra az NB I-ben szerepelhet.

Kerékpárút-fejlesztés

Nyíregyháza az elmúlt években igazi kerékpáros várossá vált. Az elmúlt ciklusban elértük, hogy a pontszerűen meglévő kerékpárutakat hálózattá fejlesztettük, és ma már több mint 50 kilométernyi kerékpárúton tekerhetünk. Az a cél, hogy a lehetőségeket kihasználva a kerékpár­út-hálózatot továbbfejlesszük és a város egészére kiterjesszük. A mostani pályázat ennek egy újabb lépcsője. Ha sikeresek leszünk, 200 millió forintból újabb szakaszok épülhetnek meg 100 százalékos támogatással, többek között Sóstóhegyen, a Jósavárosban, a Kállói út, Tünde utca környékén, illetve néhány belvárosi ponton.

Szolgáltató intézmény megszüntetése

Ez az előterjesztés frakciónk számára azt is jelenti, hogy jól működik a város gazdasági kontrollrendszere, hiszen nem az a célunk, hogy minél nagyobbra növesszük az intézményrendszert, hanem éppen az, hogy minél hatékonyabban és költségkímélőbben működtessük azt. A Kulturális és Egészségügyi Gazdasági Szolgáltató Intézmény megszüntetése ezt célozza, hiszen az intézmény feladatait más szervezeti formában is el tudja látni a város. Hangsúlyozni szeretném, hogy az átszervezéssel egyetlen munkahely sem szűnik meg, és teljes egészében megmarad az intézmények gazdasági autonómiája is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában