Helyi közélet

2015.08.17. 07:51

Tanévkezdés hitelbe - akad, aki az ételen spórol az iskolakezdésre

Nyíregyháza - Egyes családok csak nagy lemondások árán, hitelből képesek finanszírozni a tanévkezdést.

Nyíregyháza - Egyes családok csak nagy lemondások árán, hitelből képesek finanszírozni a tanévkezdést.

„Kezdődik az iskola! Hamarosan becsengetnek! Vásároljon minőségi tanszereket, olcsón! Kihagyhatatlan akciós ajánlatok!” – harsogják az áruházak szórólapjai és plakátjai, bölcsen figyelmeztetve, s egyúttal vásárlásra csábítva az iskoláskorú gyermekeket és szüleiket. Minden második család vállára azonban még a kedvező árak ellenére is nagy anyagi terhet ró az iskolakezdés, legyen szó tanszervásárlásról, vagy éppen az őszi ruhatár felfrissítéséről.

Inkább az ár a döntő szempont

– Főleg a keleti országrészben, a kisebb településen élők, az alacsonyabb végzettségűek és az idősebbek kénytelenek szembe nézni azzal, hogy önerejükből szinte képtelenek arra, hogy ellássák gyermeküket az iskolához szükséges felszerelésekkel – ismertette a Kutatópont friss, reprezentatív országos kutatás eredményét a napokban Székely Levente kutatási igazgató. Hozzátette: az Ökumenikus Segélyszervezet megbízásából készült felmérés szerint a megkérdezett családok 8 százalékának vállalhatatlanul nagy, felének pedig jelentős, nehezen megoldható gondot jelent az iskolakezdés, önerőből csak a válaszadók kevesebb mint egyharmada tudja finanszírozni a felmerülő kiadásokat.

A legtöbb család más kiadásokon spórol (élelmiszerek, késleltetett számlabefizetések), esetleg kölcsönt vesz fel annak érdekében, hogy a gyerekek táskája megfelelően legyen felszerelve. Az is kiderült a kutatás során, hogy a szülők 54 százaléka inkább az árra figyel, amikor gyermekének tanszert vesz, nem pedig a minőségre.

Költséges befektetés a jövőbe

Több áruházat is felkerestünk szombaton, hogy eladóktól, szülőktől, diákoktól érdeklődjünk a vásárlási szokásokról. Arra is kíváncsiak voltunk, mennyire terheli meg a családi kasszát a közelgő iskolakezdés, és hogyan próbálják összehangolni az igényeket a lehetőségeikkel.

Vitáli Attila a feleségével és a lányával, Eszterrel nézelődött a könyveknél és iskolatáskáknál, amikor megszólítottuk. A nyírturai családfő érdeklődésünkre elmondta: három gyermeket nevelnek, a legkisebb még általánosba jár, a legnagyobb már főiskolás, Eszter hetedikesként kezdi a tanévet a turai suliban, s ha mindez még nem lenne elég, a felesége is tanul, érettségi előtt áll. – Azt mondják, a tanulás befektetés a jövőbe. Mi is ebben hiszünk, ám ez nem kevés pénzbe kerül, és csak remélhetjük, hogy idővel megtérül. Egyelőre csak nézelődünk, mi mennyibe kerül, a jövő héten viszont már kénytelenek leszünk nagyra nyitni a pénztárcánk, mert nem szeretnénk megvárni, amíg megrohamozzák a boltokat és kisöprik az árukat az utolsó napokban vásárlók – jegyezte meg Eszter.

Mindenért fizetniük kell

A nyíregyházi Pappné Pásztor Angelika és férje két általános iskolás gyermeket nevel. – Én közalkalmazott vagyok, ő köztisztviselő. A keresetünk arra elég, hogy megéljünk belőle, félretenni nincs miből. Semmiféle kedvezményt, támogatást nem kapunk a csemetéink iskoláztatására, mivel – hála Istennek – dolgozunk. Mi tagadás, nagy kiadást jelent minden évben az iskolakezdés, igyekszünk okosan gazdálkodni a forintokkal. Korábban már augusztusban megérkeztek a tankönyvszámlák, az idén állítólag szeptember elsején kapjuk kézhez, viszont csak 3-án érkezik a fizetés… – mondta a családanya.

A szeptember nem tétel

– Az őszi tanévkezdést fillérekből megoldom, hiszen elég egy-két toll és egy nagy jegyzetfüzet – mesélte Szántó Roxána, a Debreceni Egyetem szociális munkás szakon tanuló másodéves hallgatója. – A tanulmányaimmal összefüggő egyéb kiadásokat viszont nem könnyű előteremtenem – folytatta. A fiatal lány, amikor csak teheti, munkát vállal, hogy finanszírozni tudja a tandíját, a könyvek fénymásolási költségét, az ápoló szakosoknak kötelezően előírt, önköltséges hepatitisz védőoltást (20-30 ezer forint), és az évente szintén szükséges egészségügyi alkalmassági díját, ami alkalmanként 20-25 ezer forint.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában