Helyi közélet

2015.09.24. 20:01

A védjegy: négy napraforgó

Nyíregyháza, Jánkmajtis - Az ezredik legmagasabban minősített vendég­házat Jánkmajtison avatták fel.

Nyíregyháza, Jánkmajtis - Az ezredik legmagasabban minősített vendég­házat Jánkmajtison avatták fel.

A falusi szálláshelyek régóta kínálják szolgáltatásaikat a vidéki életmód iránt érdeklődő hazai vendégeknek – több-kevesebb sikerrel. Az utóbbi években azonban minőségi változás történt ezen a területen, egyre több összkomfortos, kényelmes házat avatnak fel megyénkben is.

Emléktábla a minisztériumtól

– A napokban adtak át egy falusi vendégházat Jánkmajtison. A minőségi besorolását jelzi, hogy védjegyként a legmagasabb minősítést, négy napraforgót kapott, vagyis színvonalas szállásként várja majd a vendégeket. A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének ez éppen az ezredik magasan minősített vendégháza, ezért egy emléktáblát is kap a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a Bíró-vendégház – mondta el érdeklődésünkre dr. Hanusz Árpád, a Nyíregyházi Főiskola turizmus tanszékének vezetője, aki a falusi turizmus néhány titkába is beavatta lapunkat.

Lefedik az egész megyét

– Alapvető tétel, hogy az emberek nyaraláskor legalább olyan minőségű szállást szeretnének, mint amilyen otthon a lakásuk. Aki a városi lakáshoz szokott, annak az alacsonyabb komfortfokozat nem vonzó. Ezt a réteget szeretnék azok a négy napraforgós falusi vendégházak megcélozni, amelyek uniós forrásokból épültek fel. Minden igényt kielégítenek, a belső elrendezésük a magasabb elvárásoknak is megfelelnek. Megyénkben már 80 ilyen szálláshely van. Míg korábban öt kiemelt tájegységet gondoltunk előtérbe helyezni, ezek a vendégházak lefedik az egész megyét. Olyan településeken is épültek, ahol nincs semmilyen idegenforgalmi attrakció.

– Most már ezt a 80 vendégházat kell megtölteni érdeklődőkkel, de ahhoz meg programok kellenek. A vendég a jó programokért jön a megyébe, csakhogy hiányzott eddig a minőségi falusi szálláshely. Később egy újabb lépés lehetne, hogy tematizáljuk ezeket a házakat, hiszen az egyik épülhetne a falusi életmódra, a másik a vadászatra vagy éppen a kerékpárturizmusra.

Vonzerő a szatmári termék is

A napokban átadott jánkmajtisi Bíró-vendégház nemcsak szállást ad, de felvállalja a szatmári táj értékeinek és tájjellegű termékeinek a népszerűsítését is.

– A vendégházat üzemeltető Agricolae-cégcsoport zöldség-, gyümölcskereskedelemmel, valamint ezek feldolgozásával foglalkozik. Az itt készült termékek turisztikai vonzerőt is jelentenek, a vendégházban megszállók ezekkel a termékekkel is megismerkedhetnek – mondta el érdeklődésünkre Szoboszlai Zoltán, az Agricolae-cégcsoport stratégiai igazgatója. – A vendégház alkalmas arra, hogy az idelátogató partnereink itt tartózkodjanak akár több napig is, kötetlen formában, barátságos környezetben folyhatnak a tárgyalások. A gasztrokulturális értékmentő projektben több szervezet is dolgozik, hadd említsem meg a Szatmár-Bereg Hungarikumaiért Egyesületet is, ami a történelmi Szatmár és Bereg megyét fogja át.

KM-MML


Pihenésként konditerem

– A Bíró-vendégház magja egy régi épület, ebben alakították ki a szakemberek a közösségi színteret és a konyhát. Az új épületrészben van az öt hálószoba külön-külön fürdőszobával. A bútorok is a szatmári jelleget tükrözik vissza. A vendégek kikapcsolódását segíti konditerem és grillező is – mutatta be az épületet Szoboszlai Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában