Helyi közélet

2015.09.16. 07:59

Így fogytunk ki háziorvosból - omlik össze az alapellátás

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A megyében tizenhat háziorvosi hely betöltetlen. – Évek óta kongatjuk a vészharangot, az alapellátás összeomlása folyamatos, de még nem látványos. A látszatot fenn lehet tartani, a jó mentés és mentőszolgálat sok hiányosságot elfed, ám önámítás és szemfényvesztés, hogy a rendszer működőképes - mondta a kamara megyei elnöke.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A megyében tizenhat háziorvosi hely betöltetlen. – Évek óta kongatjuk a vészharangot, az alapellátás összeomlása folyamatos, de még nem látványos. A látszatot fenn lehet tartani, a jó mentés és mentőszolgálat sok hiányosságot elfed, ám önámítás és szemfényvesztés, hogy a rendszer működőképes - mondta a kamara megyei elnöke.

Az Országos Alapellátási Igazgatóság kimutatása szerint Beregdarócon éppen nyolc éve várnak arra, hogy önálló háziorvosa legyen a településnek.

– Jelenleg is helyettesítéssel tudjuk megoldani az alapellátást, hetente háromszor jön hozzánk az orvos Tarpáról – erősítette meg Pálinkás György. A mintegy ezer lakosú község tavaly októberben megválasztott polgármestere eltökélte, mindent megtesz azért, hogy saját háziorvosuk, sőt, gyógyszertáruk is legyen.

– Azt látni kell: 850–900 kártya annyira kevés, hogy egy háziorvosnak sem éri meg vállalkozóként ellátni a gyógyítómunkát – mutatott rá az egyik legfőbb okra a polgármester –, és közalkalmazotti státuszban sem tudna az önkormányzat egyedül versenyképes jövedelmet adni a háziorvosnak.

– Az összefogásban látjuk a megoldást, s napi tárgyalásban vagyunk, hogy másik két településsel közösen alkalmazzuk a háziorvost. Bízom benne, két héten belül a tárgyalások lezárulnak, és nyolc év után pontot tudunk tenni a kérdés végére – adott hangot reményeinek Pálinkás György. Beregdarócon az önkormányzat, akárcsak eddig, a jövőben is vállalja a rendelő fenntartását, mert fontos számukra, hogy önálló háziorvosuk legyen.

Nem perspektíva

– Amióta a föníciaiak feltalálták a pénzt, azóta ez sok mindenre megoldást jelent – utalt az első és legfontosabb feltételre dr. Losonczy János. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) területi szervezetének elnöke azt mondta, évek óta hangoztatják: hosszú távon az segítené a betöltetlen praxisok helyzetének megoldását, ha egységesen, akár a duplájára nőne a finanszírozásuk. Ebből olyan jövedelmet lehetne kigazdálkodni, ami elérné a kórházban dolgozó szakorvosok bérét, és az uniós fizetésekkel is konkurálhatna.

– Amíg nem sikerül olyan feltételeket teremteni, ami vonzóvá teszi a háziorvosi hivatást, addig az egyetemről kikerülő fiatalok a hosszabb távon tervezhető kórházi, szakorvosi pályát, a magasabb jövedelmet, a plusz kereseti lehetőséget és a szakmai fejlődést választják. Vagy elfogadják a külföldi ajánlatot; a nyugat-európai országokban tárt karokkal, olyan élet- és munkahelyi körülményekkel várják őket, ami nálunk csak illúzió – vélekedett Losonczy János. Hozzátette: megszűnt a szakma romantikája, távoli kis településen háziorvosnak lenni ma Magyarországon nem perspektíva.

Szakmai oldalról felvetődött annak a lehetősége, hogy az évek óta üres körzeteket fel kell osztani, és a környező, működő praxisokhoz csatolni.

– Ez csak akkor lehet megoldás, ha mindez a kollégának nem jelent elviselhetetlen terhet, és nem jelentkezik a degresszió; azaz a finanszírozás a valós teljesítményt ismeri el – magyarázta a kamara megyei elnöke. – Évek óta kongatjuk a vészharangot, az alapellátás összeomlása folyamatos, de még nem látványos. A látszatot fenn lehet tartani, a jó mentés és mentőszolgálat sok hiányosságot elfed, ám önámítás és szemfényvesztés, hogy a rendszer működőképes. Az egészségügyi alapellátás ma elöregedő és utánpótlás nélküli. Amikor már harang sem lesz, amit kongathatnánk, akkor lesz nagyon nagy baj – vázolja a jövőt Losonczy János. S ez még akkor is igaz, ha a MOK és az egészségügyi kormányzat koncepciójának legfontosabb pontja az alapellátás megerősítése, mert ez a funda­mentuma a magyar egészségügy jövőjének.

Ahonnan hiányoznak

Ajak (vegyes körzet, 2014. X. 1. óta betöltetlen), Balsa (vegyes, 2011. XII. 1.), Beregdaróc (vegyes, 2007. V. 1.), Lövőpetri (vegyes, 2014. VII. 1), Márokpapi (vegyes, 2012. XI. 1.), Méhtelek (vegyes, 2013. V. 1.), Nyíregyháza (egy gyermek és egy felnőtt, 2015. III. 1.) Nyírkáta (ve-gyes, 2015. I. 1.), Nyírparasznya (vegyes, 2013. III. 1.), Pátyod (vegyes, 2014. III. 1.), Penészlek (vegyes, 2013. XI. 1.), Rohod (vegyes, 2015. I. 1.), Szabolcsveresmart (vegyes, 2014. VI. 1. ), Tiszakerecseny (vegyes, 2015. III. 1.), Tiszaszentmárton (vegyes, 2013. XII. 1.).

Támogatást is adnának

A betöltetlen praxisok számának csökkentése érdekében az idén újra pályázatot írt ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

Az 500 millió forintos keret­összegből letelepedési támogatást nyerhetnek azok, akik vállalják, hogy legalább négy éven át önálló orvosi tevékenységet végeznek az illetékes önkormányzattal kötött megállapodás szerinti működési formában, de minden esetben személyes közreműködéssel. Az elnyerhető összeg mértéke attól függ, milyen régóta nincs gazdája a praxisnak; ha legalább 12 hónapja nem működik, 6, ha több mint 60 hónapja betöltetlen, 10 millió forintot kap a nyertes pályázó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában