Helyi közélet

2015.09.01. 14:45

Miért ne táborozhatnának együtt?

Nyíregyháza - Együtt táboroztak sérült és egészséges nyíregyházi középiskolások a Bakonyban.

Nyíregyháza - Együtt táboroztak sérült és egészséges nyíregyházi középiskolások a Bakonyban.

Szokatlan lépésre határozta el magát pár éve a nyíregyházi székhelyű Mentor Alapítvány: a nyári szünidőkben sérült és egészséges diákokat nyaraltat együtt azzal a céllal, hogy jobban megismerkedjenek egymással, elfogadják egymást, segítsék egymás munkáját.

Az integráció jegyében

Az idén két turnusban tölthettek el 8–8 napot sérült és egészséges nyíregyházi diákok. A táborokban együtt volt látássérült, hallássérült, kerekes székes, tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott és ép intellektusú diák.

– Ezeknek a táboroknak a megszervezésével az a célunk, hogy a fiatalok minél jobban elfogadják a másságot, segítsék egymást az integráció jegyében. Ebben a munkában a Nyíregyházán működő Ridens szakképző iskola növendékei és a Zay Anna egészségügyi szakközépiskola tanulói vettek részt – tájékoztatta lapunkat Kiss Enikő, az alapítvány kuratóriumának elnöke. – Tavaly szerveztük meg először az ilyen jellegű tábort, s a hagyományt folytatva az idén két turnusba vártuk a gyermekeket a támogatásoknak köszönhetően.

A táborozó diákok közül Máté Márk és Orbán Enikő így emlékezett vissza azokra a felejthetetlen napokra:

– A tábornak a Borzavár Szép­almáskert Erdei Iskola adott otthont a Bakonyban. Megismerkedtünk Borzavár és Porva nevezetességeivel, a római katolikus templom belső értékeivel – kezdte az élmények sorolását Márk. – Óriási megtiszteltetés volt számunkra, hogy az előzetes egyeztetés után Severa Ágnes, a Ridens szakképző iskola középiskolás diákja a templomban koncertet adott. Látható volt a közönségen meghatódottság. A nagy melegben felüdülést jelentett Alsóőrsön a balatoni fürdés, amit két alkalommal ismételtünk meg. Zircen megtekintettük az apátsági templomot és a csodálatos arborétumot. Bakonybélen megismerkedtünk a Szent Mauricius kolostor életével.

– A kánikula sem tántorította el a diákokat a veszprémi és a herendi kirándulástól – folytatta Orbán Enikő, a Zay Anna egészségügyi szakközépiskola közösségi munkát végző diákja. – Veszprémben az érseki palota, a Gizella Királyné Múzeum, a piarista templom és kolostor emlékezetes marad minden táborozó diák számára. A herendi porcelángyárba is ellátogattunk. Összegezve azt mondhatom, mi, zays lányok sokat tanulhattunk sérült társaink hozzáállásából, őszinteségéből és nem utolsósorban a kitartásukból – tette hozzá befejezésül Enikő.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában