Helyi közélet

2015.09.15. 07:36

Nem túl ésszerű az új helyesírás - inkább észszerű

Nyíregyháza - Szeptemberben megjelent „A magyar helyesírás szabályai” tizenkettedik kiadása. Új szavak, kifejezések kerültek a szabályzatba, ugyanakkor száműzték a régi, elavult alakokat. Belenéztünk, mik a főbb változások. Szerencsére egy ideig még tart a „türelmi időszak”...

Nyíregyháza - Szeptemberben megjelent „A magyar helyesírás szabályai” tizenkettedik kiadása. Új szavak, kifejezések kerültek a szabályzatba, ugyanakkor száműzték a régi, elavult alakokat. Belenéztünk, mik a főbb változások. Szerencsére egy ideig még tart a „türelmi időszak”...

Nem kevesebb mint 12 év telt el azóta, hogy az MTA Magyar Nyelvi Bizottsága megkezdte az új akadémiai helyesírási szabályzat előkészítő munkálatait. Tette mindezt azért, hogy az olvasók nagyobb változtatások nélküli, könnyebben használható és bizonyos mértékig rugalmasabb szabályzatot vehessenek a kezükbe. A bizottság munkájának gyümölcse, „A magyar helyesírás szabályai” 12. kiadása már kapható a könyvesboltokban!

Ahogyan az várható volt, mindössze kisebb változtatások történtek az előző (2017 júniusáig még párhuzamosan érvényben lévő!) helyesírási szabályokhoz képest (fogalmazás pontosítása, listák, kimaradtak, illetve bővültek szabálypontok, bizonyos szabályok enyhültek, kiegészültek és újak is megjelentek).

A szabályzathoz tartozó szótár jelentősen megújult, a 11. kiadás legutóbbi verziójához képest mintegy nyolcezer szóval gyarapodott! Új szavak, kifejezések kerültek bele, ugyanakkor száműzték a szerkesztők a régi, elavult alakokat.

A szótári rész kiegészült a határon túli magyar földrajzi nevek, intézmények, valamint a jellegzetes határon túli magyar szavak felvételével, ami szintén régi adóssága volt a szabályzatnak, hiszen a szabályzat szándéka szerint nem Magyarországnak, hanem valamennyi magyar nyelvhasználónak szól.

Nem aratott teljes tetszést

Kíváncsiak voltunk, mi a véleménye a változásokról megyénk elismert nyelvészének, dr. Minya Károly főiskolai tanárnak, s miként fogják megértetni a magyartanárok a diákokkal, hogy ami eddig ésszerű volt, a jövőben már észszerű lesz?

– A helyesírási változások véleményem szerint tartalmaznak jó döntéseket, kevésbé jókat, és olyanokat is, amelyekről most még nem tudok véleményt formálni – kommentálta az újításokat Boczák Zsolt, aki a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Tiszavasvári Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiumában tanít magyar nyelv és irodalmat.

Szerinte logikus változtatás a Mariann-nal típusú alakok bevezetése, avagy az egyszerűsítés elvének mellőzése a tulajdonnevek toldalékolásánál. Nehezen tudja azonban elfogadni a köznevek bizonyos helyzetekben való tulajdonnevesítését, mint Alperes, Felperes, Eladó, Vevő.

A diákok többsége reformbarát

Boczák Zsolt ugyanakkor hangsúlyozta: az érezhető, hogy a módosításokat a segítő szándék hozta létre, és az újítók próbáltak alkalmazkodni a modernizálódó társadalom igényeihez, változásaihoz.

– Észszerű (hiszen ennek a szónak is megváltozott a helyesírása) lenne, ha a tanulóimmal az adott tananyagnál ismertetném meg a nyelvi újdonságokat, ám valószínű, hogy egy teljes nyelvtanórát szánunk majd arra a közeljövőben, hogy egyszerre ismerkedjünk meg a változtatásokkal. Mivel számos esetben két- vagy többféle helyesírási alternatíva is létezik egy adott jelenségre, úgy vélem, hogy a diákoknak tetszeni fognak a reformok – summázta.

Maradt a ly, de változott a nyitvatartás

– Ahogy mondani szoktam: Ne „báncsuk” a dédnagymamát, ha nem ír és beszél tökéletes nyelvhelyességgel, de a gyermekeitől és unokáitól már joggal várhatjuk el, hogy iskolai végzettségükhöz mérten megüssék a minimumot – fogalmazott dr. Minya Károly, majd elmondta: üdvözli a helyesírási szabályzat újdonságait, mert átgondoltak és észszerűek, mindemellett örül annak, hogy a rendszer hagyományőrző maradt.

– Nyolc évig én is tagja voltam a Magyar Nyelvi Bizottságnak, hatalmas viták zajlottak egy-egy kérdésben. Az „ly” eltörlését szorgalmazók szerencsére nem jártak sikerrel, a hosszú mássalhangzóra végződő tulajdonnevek „okosabb” toldalékolása (például: Bernadett-tel, Papp-pal) mellett kardoskodók viszont igen. A nyitvatartás szót ezentúl egybe írjuk, amennyiben „üzemidőt” értünk alatta.

A legfrissebb hírek szerint a 2016/2017-es tanév végéig tartó „türelmi időszak” alatt a régi és új írásmód is helyes!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában