Helyi közélet

2015.09.21. 07:33

Ritka látvány: busz a sétálóutcán

Nyíregyháza - Kerékpárosokkal népesült be a Kossuth tér az európai autómentes napon. De mit keresett a sétálóutcán egy busz?

Nyíregyháza - Kerékpárosokkal népesült be a Kossuth tér az európai autómentes napon. De mit keresett a sétálóutcán egy busz?

A napnál is világosabb, hogy a szabadtéri rendezvény sikere az égiek akaratán áll vagy bukik. Nos, vasárnap reggel komor felhők gyülekeztek Nyíregyháza egén, a főszervezők pedig ebben a pillanatban tehették fel maguknak a költői kérdést: most mi lesz? Elúszik a program, kárba vész az addigi igyekezetük?

A megnyíló égi csatornák félóráig áztatták a megyeszékhelyt, aztán kiderült, hogy nincs akadálya megnyitni az európai autómentes nap programsorozatát. A vártnál kevesebben gyűltek össze, viszont az előzmények után ez korántsem meglepő.

Csillámtetoválás, spatulababa

Karnóczi Erzsébet indította útnak a 29 kilométeres teljesítménytúra résztvevőit, akik Nyírturáig karikáztak el, és az ellenőrző pontokon begyűjtött pecsétekkel bizonyították, hogy tényleg arra jártak. Kazai Béla, a Zöld Kerék Alapítvány fáradhatatlan túravezetője a városháza előtt jelölte ki a gyermekeknek az ügyességi pályát.

– Nagyon tetszik ez a játék. Úgy érzem magam, mint a felnőttek – mosolygott a Krúdy utcai óvodába járó Steványik Balázs a fehér Hauser nyergében.

Kazai Béla büszkén mutatja a standokat: a ViniBike Egyesület szervizsátrát, a HUMAN-NET Alapítvány gyermeksátrát (ahol épp csillámtetoválást láthattunk), a Mosolygó Kórház Alapítvány őszi dekorációs kuckóját, a Zöld Kerék Alapítvány kerékpároskulcstartó-készítő asztalát, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár könyvsátrát a spatulababával és az alkalomhoz illő könyvjelzővel, a városi ­rendőrkapitányság drogprevenciós kitelepülését, a Gordiusz Egyesület tájékoztatását az előítéletmentes jövőért, a megyei Europe Direct Információs Központ uniós standját és az egészségsátrat, ahol felmérték a delikvensek állapotát.

– Mindenki első szóra igent mondott, ez egy ízig-vérig csapatmunka. Nem győzzük hangsúlyozni: (kerék)párosan szép az élet! Vasárnap ennek újabb nyomatékot adtunk – összegzett Kazai Béla, majd drótszamárra pattant, mert neki így kerek a kerékvilág.

Éves kampány

Az európai mobilitási hét a fenntartható városi közlekedéshez kötődő éves kampány. A csúcspont az autómentes nap, ahol a résztvevők lefoglalnak bizonyos területeket kizárólag a gyalogosok, kerékpárosok és a tömegközlekedés számára.

Huszonkét éve a volánnál

Nem is olyan régen teljesen hozzátartozott a városképhez, amikor a 7-es busz lefékezett a Hotel Korona előtt. Amióta sétálóutca lett, meglehetősen fura látvány egy menetrend szerint közlekedő járat.

– A környezetbarát motorral felszerelt busz jelen esetben kiállítási tárgy. Ebből csak egy van Nyíregyházán. Jól gyorsul, szűk helyen is könnyen fordul – említette Gáspár László, aki 22 éve ül a kormánynál.

Ezek is érdekelhetik