Helyi közélet

2015.10.28. 18:25

Akik „sugározták” a tudást

Kisvárda - Teichmann Vilmos és Béres József munkásságára és szellemi örökségére emlékeztek Kisvárdán.

Kisvárda - Teichmann Vilmos és Béres József munkásságára és szellemi örökségére emlékeztek Kisvárdán.

A tudás fényei – Teichmann Vilmos és Béres József szellemi öröksége – ezzel a címmel rendeztek a napokban tudományos emlékülést Kisvárdán, a Teichmann-telepen. Az esemény házigazdája a Vetőmagkutató Kft., a helyszíne pedig a cég telephelye volt.

Saját fényük volt

A levezető elnök, dr. Kruppa József címzetes egyetemi tanár, az MTA Növénynemesítési Tudományos Bizottságának tagja bevezetőjében kiemelte, hogy a fény nemzetközi évéhez jól kapcsolódik az emlékülés, hiszen Teichmann Vilmos és Béres József mindketten olyan tudós emberek – átvitt értelemben „csillagok” – voltak, akiknek saját fényük volt, „sugározták” a tudást, és fényük (szellemük) áthatol téren és időn.

– Ez a két tudós állócsillag – mondta köszöntőjében dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke. – Ott ragyognak egymás mellett, hiszen Béres József fiatal kutatója volt Teichmann Vilmosnak. Munkásságuk megmutatta, hogy a természethez való viszonyunkat úgy kell „menedzselni”, hogy az az emberek hasznára legyen.

Dr. Komlósi István egyetemi tanár megnyitójában ismertette: egy régió fejlődését egyre inkább az ott található szellemi potenciál határozza meg. A Kisvárdai Kutató Állomásnak – amely ma a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának része – ezért vissza kell szereznie azt a szerepet, amit a nemesítésben elért.

Nyitott szemmel járni

Teichmann Vilmos munkásságát dr. Zsombik László, a Debreceni Egyetem ATK Nyíregyházi Kutató Intézetének igazgatója mutatta be. Elmondta többek között, hogy a kutató neve döntően a burgonyához fűződik. Nemesítői tevékenységét olyan, ma is jól ismert fajták, mint pl. a Gülbaba (1930) vagy a Kisvárdai Rózsa (1955) fémjelzik, de szép sikereket ért el a lucerna, a napraforgó, a fehérvirágú édes csillagfürt és a szöszös bükköny nemesítésében is.

Béres József szellemi örökségéről a fia, ifj. dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke szólt. Mint elhangzott, Béres József már gyerekkorában is érdeklődött a növénytermesztés iránt. A Kisvárdai Kutató Állomás munkatársa 1964-től 1989-ig volt, lényegében itt töltötte az életének zömét. Híres mondása jól jellemzi ars poeticáját: „A megoldás ott van a természetben, csak nyitott szemmel és szellemmel kell járni.”

Növénynemesítés és kutatás Teichmann és Béres szellemében címmel tartott előadást dr. Kruppa József, a Kruppa-Mag Kft. ügyvezető igazgatója. Mint elmondta, kutatómunkájában a két tudós szellemiségét igyekezett mindig követni.

A program végén a résztvevők megkoszorúzták Teichmann Vilmos és Béres József emléktábláit.

Élmények a világűrből

A rendezvénynek volt egy „meglepetésvendége” is, az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan. A levezető elnök úgy konferálta fel, mint aki több szálon is kötődik e térséghez és jelenlévő személyekhez is, és aki nagyon jól beillik – az ünnepeltekkel együtt – a „fény éve” rendezvényébe. Az idén volt a 35. évfordulója az űrrepülésének, s ezúttal is szívesen idézte azt fel a hallgatóságnak, akik érdekes, eddig nem ismert részletet is megtudhattak.

- Nádasi Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában