Helyi közélet

2015.10.13. 16:26

Dr. Onder Csaba lett a Nyíregyházi Főiskola új rektora

Nyíregyháza - Kedden újra összeült a Nyíregyházi Főiskola szenátusa, hogy eldöntse ki legyen az intézmény rektora.

Nyíregyháza - Kedden újra összeült a Nyíregyházi Főiskola szenátusa, hogy eldöntse ki legyen az intézmény rektora.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, áprilisban ült össze a Nyíregyházi Főiskola szenátusa, hogy eldöntse: a három pályázó – dr. habil Onder Csaba, dr. Sikolya László és Vassné dr. Figula Erika – közül ki legyen az intézmény rektora. Onder Csaba és Sikolya László került be a második fordulóba, ahol mindketten 8–8 voksot kaptak, a szervezeti és működési szabályzat szerint pedig az ülésen nem tarthattak újabb fordulót. Dr. Jánosi Zoltán rektori megbízása június 30-án lejárt, így a főiskola vezetésével járó feladatokat a rektor helyettesítésére jogosult helyettes, azaz dr. Kiss Ferenc látta el.

A minisztérium ezt követően új pályázatot írt ki, amelyre két korábbi aspiráns – dr. Onder Csaba és dr. Sikolya László – mellett dr. habil Pethő József is jelentkezett. A szenátus kedden délután ült össze, hogy rektort válasszanak. A döntés már az első körben megszületett: Onder Csabára kilencen szavaztak (éppen ennyi voks kellett a minősített többséghez), ezzel ő lett a Nyíregyházi Főiskola rektora. Lapunknak adott gyors interjújában azt mondta: a főiskola megelőlegezett bizalmat kapott azzal, hogy január 1-jétől az alkalmazott tudományok egyeteme lehet, mint ahogy ő is megkapta a szenátus tagjainak bizalmát, ami köszön és bízik abban, hogy be tudja bizonyítani: méltó rá. – Nagyon sok munka vár ránk, hiszen valódi, hasznos, erős egyetemet kell létrehoznunk, ami óriási lehetőség, és rajtunk múlik, tudunk-e élni vele. Az egyetemi minősítésből a maximumot kell kihoznunk, építve a fő haladási irányainkra, a pedagógusképzésre és a mérnökképzésre. Azt gondolom, az egyetemmé válás lelkiekben is sok erőt adhat az intézmény dolgozóinak és hallgatóinak, ha pedig az állam kiváltja a PPP-s beruházásokat, csökkenhetnek a költségeink és nőhet a mozgásterünk – mondta az új rektor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában