Helyi közélet

2015.10.29. 17:39

Ördöngős székely mese

Nyírbátor - A mesék legnagyobb hőse, a szegény ember még a haláltól sem riad vissza.

Nyírbátor - A mesék legnagyobb hőse, a szegény ember még a haláltól sem riad vissza.

A felvidéki Csavar Színházat ma már egyre többen ismerik széles e hazában, ami különösen igaz a Nyírségre, mivel a vidám előadásaival házaló, a legkisebb falvaktól a legnagyobb városokig is szívesen elzarándokló vándortársulat az utóbbi időben egyre gyakrabban fordul meg megyénk különböző településein.

Ezúttal Az ördögbe! című székely mesejátékukat mutatják be november 4-én a Nyírbátori Kulturális központban, a 14 órától kezdődő, közel egyórás előadást korhatár nélkül mindazoknak ajánlják, akik szeretik a mesét.

A Gál Tamás rendezte játék úgy teremt csipkelődően vidám varázslatot a színpadra, hogy mindeközben a magyar népmesékben oly gyakran előforduló elmúlással, a halál utáni élettel, a pokolbéli szörnyetegek birodalmával is foglalatoskodik egy kicsit.

Fő a csavaros észjárás

Mivel a mai kor emberéhez hasonlóan a régmúlt paraszt­emberét is foglalkoztatta az elmúlás, az ezzel kapcsolatos érzéseit gyakran beleszőtte meséibe, alaposan megtréfálva bennük az alvilág követét, az ördögöt. Merthogy a mesék legnagyobb hőse, a szegény ember nem hogy az ördögtől, de még a haláltól sem riadt vissza soha.

Az előadás végére a nézők is megbizonyosodhatnak majd arról, hogy sok furfanggal, játékossággal, és persze csavaros észjárással még a pokolbéli legfelsőbb hatalmak is könnyűszerrel legyőzhetők. Ebben a történetben egyébként nem is egy parasztember a szarvas patás gonosznak az ellensége, hanem a székely asszony, aki még attól se ijed meg, ha belebújik az ördög.

Az előadás különlegessége, hogy ütőgardon, gitár- és hegedűkísérettel a legszebb hajdúsági és mezőségi dallamok csendülnek fel a játék díszítőelemeiként.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában